Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Πώς γίνεται ένα αεροπλάνο να πετάει ανάποδα;

Σε επιδείξεις οι περισσότεροι έχουμε δει αεροπλάνα να πετάνε ανάποδα. Πώς γίνεται όμως αυτό; Είναι κάτι απλό; Μπορούν τα φτερά να σηκώσουν το βάρος του αεροπλάνου;




Όλα σχεδόν τα αεροπλάνα μπορούν να πραγματοποιήσουν στροφή 360 μοιρών (loop). Όμως η ανάποδη πτήση δε διαρκεί πολλή ώρα γιατί απαιτούνται εξαιρετικές μηχανές, πολύ επιδέξιοι πιλότοι και ειδικό προφίλ φτερών.


Το αεροπλάνο δε θεωρείται κατάλληλο για ανάποδη πτήση αν, για παράδειγμα, το φτερό έχει πολύ μεγάλη καμπύλη στην επάνω πλευρά και στην κάτω είναι επίπεδο.


Σε οριζόντιες πτήσεις, ο αέρας πρέπει να κινείται με μεγάλη ταχύτητα πάνω στο φτερό σε μια ειδική γωνία, τη γωνία προσβολής η οποία καθορίζεται ηλεκτρονικά από τους πιλότους με κίνηση ενός τμήματος του φτερού. Μέσω αυτής της γωνίας δημιουργείται η αναγκαία ανυψωτική δύναμη.


Σε ανάποδες πτήσεις, ο πιλότος πρέπει να ρυθμίζει σωστά τις γωνίες προσβολής των φτερών, γιατί το αεροπλάνο πετά μόνο εφόσον η ανυψωτική δύναμη που δημιουργείται από τα φτερά είναι μεγαλύτερη από το βάρος του. Δηλαδή να είναι ικανή τόσο να το ανυψώσει, όσο και να το κρατήσει σε κάποιο ύψος.


Πρέπει επίσης να έχει την ταχύτητα που θα του επιτρέψει να κινηθεί ευθεία καθώς αυτή πρέπει να είναι αρκετά μεγαλύτερη της αντίστοιχης όταν το αεροπλάνο κινείται κανονικά. Διαφορετικά, θα πάρει κλίση προς τα κάτω και θα ακολουθήσει αναπόφευκτη πτώση. Η ανάποδη πτήση λοιπόν είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Επί της ουσίας, η κατασκευή του αεροσκάφους θα πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει την απρόσκοπτη τροφοδότηση των μηχανών με καύσιμο. Αν όλα έχουν μελετηθεί σωστά, ένα αεροπλάνο μπορεί να γίνει παιχνίδι στα χέρια ενός έμπειρου πιλότου.


Παράλληλα, ο πιλότος οφείλει να έχει τον έλεγχο του προσανατολισμού, δηλαδή τον έλεγχο του αεροσκάφους. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πιλότων που με μεγάλη ταχύτητα πέτυχαν ανάποδες πτήσεις κάτω από γέφυρες μεγάλου μήκους.


Ακολουθεί video επίδειξης στο Παρίσι το 2009


http://aneiromai.blogspot.com



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ζωντανές Tελευταίες Eιδήσεις Aπο Tις Mεγαλύτερες Eλληνικές Eφημερίδες , Portals , Blogs , Websites

newsbeasti-Reporter

Tro-ma-ktiko.blogspot Live News

Fimotro.blogspot.com - Live News

Εύρεση Εργασίας , Τουρισμός , Τα Πάντα για την TV , Τζίροι Αγώνων Ποδοσφαίρου

Τέλειο Σύστημα ! Παίξε Deal Online ! TotoPot της 10Bet ! Πάρε μέρος στο WPT !

Δείτε Αναρτήσεις Φιλικών Blogs

Ευκαιρίες Εργασίας & Χρήματα απο το διαδίκτυο ..

Καιρός,Οδηγος Poker,World TV,Τι παίζει στο Cinema,Youtube Tv,Προγνωστικά Στοιχήματος

Δοκιμάστε την τύχη σας στο Bet365 Casino !! Live Dealers !!! 100 Euro ΔΩΡΕΑΝ !!!