Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Τα έβγαλε όλα και έγινε η πρωταγωνίστρια της βραδιάς…

Δεν φαίνεται να στενοχωρήθηκε και πάρα πολύ η Katie Price με το χωρισμό της με τον  Leandro Penna καθώς, περνάει και μόνη της καλά με την παρέα της. Η τραγουδίστρια και μοντέλο παράλληλα τι πρωτότυπο είπε να διασκεδάσει λίγο, όντας ελεύθερη από γκόμενους και υποχρεώσεις και το έκανε και με το παραπάνω. Μπορούσε όμως να φορέσει κάτι πιο σεμνό και όχι να βγει σχεδόν γυμνή. Θα μου πείτε γιατί σε χαλάει; Και θα σας απαντούσα. Εννοείται πως όχι…

Αφιέρωμα - Λεωνίδας βασιλιάς της Σπάρτης


Ο Λεωνίδας ο Α' (περίπου 540 π.Χ. – 480 π.Χ.) ήταν βασιλιάς της Σπάρτης από τη δυναστεία των Αγιαδών. Ήταν ένας από τους τέσσερις γιους του Αναξανδρίδα (ή Αλεξανδρίδα αλλιώς) από τον πρώτο γάμο του πατέρα του (Δωριέας, Λεωνίδας, Κλεόμβροτος).


Βιογραφία


Στο θρόνο ανέβηκε το 488 π.Χ. μετά τον ετεροθαλή αδελφό του, τον οποίο ο πατέρας του είχε αποκτήσει από τη δεύτερη σύζυγό του, τον Κλεομένη Α΄. Ο Λεωνίδας, καθότι τριτότοκος γιος, δεν περίμενε ότι θα γινόταν βασιλιάς. Όμως ο Κλεομένης εξορίστηκε και τελικά πέθανε σε μια φυλακή της Σπάρτης και ο Δωριεύς είχε πεθάνει στη Σικελία οδηγώντας μια ομάδα μισθοφόρων.


Αρχείο:Leonidas statue1b.jpg


Αν όντως γεννήθηκε το 540 π.Χ., τότε το 510 π.Χ. πρέπει να ήταν σε ηλικία γάμου. Είτε παντρεύτηκε μια γυναίκα το όνομα της οποίας αγνοούμε, οπότε και χώρισε αργότερα, είτε έμεινε ανύπαντρος μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 490 π.Χ., όταν παντρεύτηκε τη Γοργώ, η οποία ήταν κόρη του αδελφού του, Κλεομένη Α'. Εκείνη την εποχή, ήταν φυσιολογικό οι βασιλείς να παντρεύονται κοντινά συγγενικά τους πρόσωπα για να διατηρήσουν το βασιλικό αίμα. Ο Λεωνίδας με τη Γοργώ απέκτησαν ένα γιο, τον Πλείσταρχο, γεγονός που τον καθιστούσε ισότιμο με τους τριακόσιους, οι οποίοι επιλέχθηκαν να τον συνοδέψουν στις Θερμοπύλες εν μέρει επειδή είχαν όλοι τους γιο. Ο Λεωνίδας με αυτό τον τρόπο επέλεξε πως όποιοι μαχητές θα πήγαιναν να πολεμήσουν έπρεπε να είχαν τουλάχιστον ένα γιο, ώστε να διατηρηθεί η γενιά τους. Από τους δυο βασιλιάδες της Σπάρτης θέλησε να πάει ο Λεωνίδας, υπακούοντας και σε ένα χρησμό του μαντείου των Δελφών που έλεγε: "Ή πόλη της Σπάρτης θα σβηστεί από το χάρτη ή θα θρηνήσει τον βασιλιά της".


Θερμοπύλες


Ο Λεωνίδας ανέλαβε την ηγεσία του συμμαχικού ελληνικού στρατού και κατάφερε με επιτυχία να τους κρατήσει ενωμένους και να ξεχάσουν τις διαφορές τους. Η στρατιωτική του ευφυΐα έγινε εμφανής στις Θερμοπύλες με το τρόπο που παρέταξε τα στρατιωτικά τμήματα και με τη ταχύτητα με την οποία τα ενάλλασσε στο πεδίο της μάχης. Ταυτόχρονα έδειξε και τον ηρωισμό του: όταν ο Ξέρξης του απέστειλε αγγελιαφόρο και του ζήτησε να παραδώσει τα όπλα και να παραδοθεί, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς απάντησε «Μολών λαβέ», δηλαδή «Έλα να τα πάρεις», θέλοντας έτσι να τον προκαλέσει να δώσει μάχη και να αποδείξει την αξία του.


Ο βασιλιάς Λεωνίδας έπεσε μαχόμενος κατά των Περσών στο σημείο των Θερμοπυλών και έγινε σύμβολο πατριωτικής αυτοθυσίας. Μπροστά στις πολυπληθείς δυνάμεις των Περσών ο Λεωνίδας με 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς οχυρώθηκαν στις Θερμοπύλες, όπου μετά από προδοσία του Εφιάλτη, εξοντώθηκαν όλοι.


Ελληνιστική περίοδος


Προς τιμή του Λεωνίδα στην ελληνιστική περίοδο οι Σπαρτιάτες ανήγειραν ένα ναό, το Λεωνιδαίο, και τελούσαν μια ετήσια γιορτή, τα Λεωνίδαια. Η γιορτή αυτή ατόνησε όταν άρχισε να παρακμάζει η Σπάρτη, αλλά αναβίωσε ξανά την εποχή του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού. Ο Τραϊανός το έκανε αυτό και για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, καθώς εκείνη την περίοδο είχε ξεκινήσει ο πόλεμος μεταξύ της Ρώμης και των Πάρθων, συνεχιστές του κράτους των Περσών και ήθελε να θυμίσει την ηρωική στάση των Ελλήνων στους Περσικούς πολέμους. Μάλιστα ένας Ρωμαίος ευγενής, ο Γάιος Ιούλιος Αγησίλαος, έκανε μεγάλη οικονομική δωρεά στην εορτή.


Σύγχρονη ιστορία


Η σύγχρονη πολιτεία έχει χτίσει ένα μνημείο-τύμβο στη πόλη της Σπάρτης και ένα άγαλμα-μνημείο στο πεδίο που έγινε η μάχη των Θερμοπυλών. Το μνημείο των Θερμοπυλών ανεγέρθηκε το 1955 και το είχε δημιουργήσει ο γλύπτης Βάσος Φαληρέας. Στο κεντρικό βάθρο υπάρχει ένα ορειχάλκινο άγαλμα του Σπαρτιάτη βασιλιά με δόρυ και ασπίδα. Δύο αγάλματα των συντροφεύουν, οι αναπαραστάσεις του Πάρνωνα και του Ταΰγετου. Στη βάση τοποθετήθηκε πλάκα η οποία αναγράφει "ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ". Το άγαλμα στη Σπάρτη βρίσκεται στο κέντρο της πόλης μαζί με το κενοτάφιο του βασιλέα. Εδώ πρέπει να αναφερθεί ότι η μορφή του βασιλιά Λεωνίδα και στα δύο αγάλματα, στη Σπάρτη και στις Θερμοπύλες, έχει βασιστεί σε μια αναπαράσταση πολεμιστή που ανακάλυψε η Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή το 1920 και ταυτίστηκε με τον πεσόντα βασιλέα.


Συμβολισμός και πρότυπο


Το ηρωικό πρότυπο του Λεωνίδα και η ανάμνηση της μάχης των Θερμοπυλών αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς λαούς σε πολλές φάσεις της ιστορίας. Οι σύγχρονοι Έλληνες το χρησιμοποίησαν ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία, κατά την επανάσταση του 1821, οι Σύμμαχοι στην εισβολή του Άξονα στην Ελλάδα, οι επαναστάτες κατά τη Γαλλική Επανάσταση το χρησιμοποίησαν για να αντικατοπτρίσουν τη πάλη μεταξύ των αριστοκρατικών και των δημοκρατικών δυνάμεων, ο Ναπολέων Βοναπάρτης το χρησιμοποίησε πριν τη μάχη στο Βατερλώ, οι Ρωμαίοι όποτε πολεμούσαν τους λαούς της Ασίας και οι Ιρλανδοί στον αγώνα τους για την ανεξαρτησία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανική αεροπορία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διέθετε μια ομάδα πιλότων αυτοκτονίας, κάτι σαν τους καμικάζι των Ιαπώνων, που ονομαζόταν "Λεωνίδας". Η ομάδα συστάθηκε ύστερα από απαίτηση της πιλότου Χάνα Ράιτς προς τον Χίτλερ και όταν η ομάδα συστάθηκε τελούσε κάτω από τις διαταγές του αξιωματικού Βέρνερ Μπάουμπαχ και άνηκε στην υπηρεσία της Μυστικής Πτέρυγας Μάχης KG200 (γερμ. Geheim Geschwader).

Αφιέρωμα - Ρομπέν των Δασών


O Ρομπέν των Δασών (αγγλ. Robin Hood) είναι ο αρχετυπικός Άγγλος λαϊκός ήρωας: ένας αβρός κι ευσεβής παράνομος της μεσαιωνικής εποχής, ο οποίος είναι διάσημος από σύγχρονες εκδοχές του θρύλου για το γεγονός ότι έκλεβε τους πλούσιους και μοίραζε τα χρήματα στους φτωχούς, πολεμώντας την τυραννία και την αδικία. Επίσης παρουσιάζεται ως ένας δεινός τοξοβόλος. Αυτός κι οι ακόλουθοί του συνήθως συσχετίζονται με το Δάσος του Σέργουντ στο Νότιγχαμ.




Σε πολλές ιστορίες αντίπαλος του Ρομπέν ήταν ο δεσποτικός Σερίφης του Νότιγχαμ, ο οποίος διέπραττε ευρέως κατάχρηση εξουσίας, οικειοποιούμενος εκτάσεις γης, κυνηγώντας αδίκως τους φτωχούς και θέτοντας υπέρογκη φορολογία στους υπηκόους του. Σε κάποιες ιστορίες, αντίπαλος είναι ο Πρίγκηπας Ιωάννης, ίσως ο Ιωάννης της Αγγλίας, σφετεριστής του θρόνου που δικαιωματικά κατείχε ο αδερφός του, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος. Σε κάποιες εκδοχές του μύθου, ο Ρομπέν των Δασών λέγεται πως ήταν ευγενής, ο κόμης Ρόμπιν του Λόξλεϊ, τη γη του οποίου καταχράστηκαν άπληστοι άνθρωποι της εκκλησίας. Κάποιες φορές εμφανίζεται να έχει πολεμήσει στην Τρίτη Σταυροφορία και, γυρνώντας στην Αγγλία, να βλέπει τα εδάφη του καταπατημένα από το μοχθηρό Σερίφη. Σε κάποιες ιστορίες είναι ο υπαρασπιστής του λαού, που πολεμάει εναντίον διεφθαρμένων αξιωματούχων και του τυραννικού καθεστώτος που τους προστατεύει, ενώ άλλες φορές είναι ένας αλαζόνας και ξεροκέφαλος επαναστάτης, που απολαμβάνει κάθε μάχη να γίνεται λουτρό αίματος, κατασφάζοντας τους αντιπάλους του με απίστευτη σκληρότητα.


Πράγματι, οι ιστορίες με ήρωα το Ρομπέν των Δασών διαφέρουν ανά περίοδο, καθώς ο ίδιος ο Ρομπέν αλλάζει χαρακτήρα και βιώματα, ανάλογα με τις αξίες και τα ιδανικά που του αποδίδονται κάθε φορά. Κάτι τέτοιο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναζήτηση κάποιου "αρχικού" κι αληθινού Ρομπέν των Δασών, καθώς ακόμα κι αν υπήρξε σαν ιστορικό πρόσωπο, τα πραγματικά γεγονότα της ζωής του θα αντιστοιχίζονταν με το ελάχιστο του πλούσιου μύθου που περιβάλλει το πρόσωπό του.


Πρώιμες αναφορές


Από το 1261 και μετά, το όνομα Robinhood ή Robehod εμφανίζεται σε αρκετές δίκες στην Αγγλία κι αποδίδεται σε κάποιον φυγά ή παράνομο, κάτι που δηλώνει πως η φυσιογνωμία του Ρομπέν των Δασών ήταν ήδη γνωστή μέχρι τη δεκαετία του 1260 σαν εγκληματικό πρότυπο. Η χρήση αυτή του ονόματος συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια της μεσαιωνικής περιόδου, ενώ ακόμη και το 1605 το όνομα χρησιμοποιείται σαν συνώνυμο της εξέγερσης και της προδοσίας, όταν ο Γκάι Φωκς κι οι συνεργοί του αποκλήθηκαν "Ρομπέν των Δασών", έχοντας οργανώσει σχέδιο για να ανατινάξουν τη Βουλή με πυρίτιδα στις 5 Νοεμβρίου.


Η πρώτη υπόθεση για κάποια λογοτεχνική παράδοση σχετικά με το Ρομπέν των Δασών εμφανίζεται στο έργο Piers Plowman του Γουίλιαμ Λάνγκλαντ, όπου ο Sloth (αγγλ. οκνηρία), ο τεμπέλης ιερέας, αναφέρει:
"I kan [know] not parfitly [perfectly] my Paternoster as the preest it singeth,
But I kan rymes of Robyn Hood". [1].


Η πρώτη αναφορά σε κάποιο ιστορικό πρόσωπο ονόματι Ρομπέν των Δασών προέρχεται από το έργο του Andrew of Wyntoun Orygynale Chronicle, που γράφτηκε γύρω στο 1420:


Lytil Jhon and Robyne Hude
Wayth-men ware commendyd gude
In Yngil-wode and Barnysdale
Thai oysyd all this tyme thare trawale.


Συνεπώς, ακόμα και στις πρώτες αναφορές στο πρόσωπό του, ο Ρομπέν των Δασών αποτελεί κυρίως φανταστικό πρόσωπο. Τα μεσαιωνικά κείμενα δεν αναφέρονται ευθέως στον ίδιο, αλλά σε κάποιες άλλες αναφορές. Έτσι, την περίοδο του Μεσαίωνα ο Ρομπέν ανήκει περισσότερο στη λογοτεχνία παρά στην ιστορία.


Περίληψη του θρύλου


Ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος, ξεκινάει με πολλούς οπαδούς να ελευθερώσει τους Αγίους Τόπους. Πρόκειται για την Γ' Σταυροφορία. Στον Αγγλικό θρόνο άφησε αντικαταστάτη, ως ότου να γυρίσει, τον ετεροθαλή αδελφό του Ιωάννη τον Ακτήμονα, ο οποίος έχει αποφασίσει να κατακτήσει το θρόνο και να παραμείνει οριστικός βασιλιάς.
Ο Ιωάννης κυβερνούσε την Αγγλία με τον πιο τυραννικό και άδικο τρόπο, γι' αυτό είχε ξεσηκώσει το μίσος του λαού. Στη διάχυτη λαϊκή δυσφορία δίνει έκφραση το κίνημα ενός γενναίου παλληκαριού: του Ρομπέν των Δασών.


Σύμφωνα με το θρύλο, κάποιος φτωχός άνθρωπος σκοτώνει στο δάσος ένα ελάφι για να φάνε τα παιδιά του λίγο κρέας. Αλλά το ελάφι ανήκε στο βασιλιά Ιωάννη και ο φτωχός θα έμπαινε στη φυλακή. Τότε ο Ρομπέν αναλαμβάνει την ευθύνη ότι αυτός σκότωσε το ελάφι και χτυπά τους αστυνομικούς του βασιλιά. Θεσπίζεται τότε η ποινή του θανάτου για όποιον σκοτώσει βασιλικό ζώο. Σε απάντηση ο Ρομπέν σκοτώνει άλλο βασιλικό ελάφι και το πετάει μέσα στο σπίτι του σερίφη την ώρα που γλεντοκοπούσε με άλλους οπαδούς του Ιωάννη. Ο Ρομπέν, καβαλικεύοντας το άλογο του ίδιου του σερίφη, φεύγει για το δάσος του Σέργουντ. Ο Ρομπέν επικηρύσσεται και τα κτήματά του δημεύονται.


Σιγά-σιγά το δάσος γίνεται το κρησφύγετο πολλών αγανακτισμένων από τη διαγωγή του Ιωάννη και των οπαδών του. Όλοι μαζί ορκίζονται να μείνουν πιστοί στο βασιλιά Ριχάρδο και να παίρνουν χρήματα από τους πλούσιους για να τρέφουν τους πεινασμένους, να ντύνουν τους γυμνούς και να στεγάζουν τους αδύνατους και τους γέρους. Παντού οι φτωχοί προφέρουν το όνομα του Ρομπέν με ευλογίες και οι πλούσιοι με τρόμο.


Εν τω μεταξύ μαθαίνεται ότι ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος επιστρέφοντας από τη Σταυροφορία πιάστηκε αιχμάλωτος στην Αυστρία και χρειάζονταν μεγάλο χρηματικό ποσό σαν λύτρα για να ελευθερωθεί. Ο Ρομπέν αποφασίζει να μαζέψει αυτός τα λύτρα, για να ελευθερώσει τον αγαπημένο του βασιλιά. Με διάφορους τρόπους συγκεντρώνονται τα λύτρα, έτσι ελευθερώνεται ο Ριχάρδος που ξαναγυρίζει μεταμφιεσμένος στην Αγγλία.


Στο δάσος του Σέργουντ ο Ρομπέν συναντιέται με τον μεταμφιεσμένο βασιλιά Ριχάρδο και ύστερα από σειρά παρεξηγήσεων αποκαλύπτεται ποιος είναι ο μεταμφιεσμένος και ποιος ο ρόλος του Ρομπέν και των παλληκαριών του στην απελευθέρωση του Ριχάρδου. Όλοι μαζί ξεκινούν για το Λονδίνο, όπου ύστερα από γενναία μάχη ο Ιωάννης ηττάται, ο Ριχάρδος ξαναπαίρνει το θρόνο του, ο Ρομπέν διορίζεται Διοικητής της Βασιλικής Φρουράς και τα άλλα παλληκάρια του Ρομπέν νόμιμοι δασοφύλακες.

Αφιέρωμα - Ερνέστο Τσε Γκεβάρα

Ο Ερνέστο Γκεβάρα ντε λα Σέρνα (Ernesto Guevara de la Serna) (14 Ιουνίου[1][2] 1928 στο Ροζάριο, Αργεντινή; † 9 Οκτωβρίου 1967 στη Λα Χιγκέρα, Βολιβία), γνωστός ως Τσε Γκεβάρα, ήταν Αργεντινός γιατρός, κομμουνιστής Μαρξιστής - Λενινιστής επαναστάτης, ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών στην Κούβα και πολιτικός. Συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου που πέτυχε την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος του Φουλχένσιο Μπατίστα στην Κούβα, αρχικά προσφέροντας τις ιατρικές γνώσεις του και αργότερα ως διοικητής των ανταρτών, ενώ υπήρξε μέλος της επαναστατικής κουβανικής κυβέρνησης προωθώντας ριζικές μεταρρυθμίσεις. Το 1965, πιστός στη νίκη της επανάστασης στην Κούβα, έφυγε με στόχο την οργάνωση νέων επαναστατικών κινημάτων στο Κονγκό και αργότερα στη Βολιβία, όπου τραυματίστηκε, συνελήφθη και δολοφονήθηκε.




Όπως και ο Μάο Τσετούνγκ, ο Ερνέστο Γκεβάρα ανάπτυξε θεωρίες πάνω στη στρατηγική και την τακτική του μοντέρνου ανταρτοπολέμου και προσπάθησε να εφαρμόσει τις θεωρίες στην πράξη.


Παιδικά χρόνια και εφηβεία


Ο Ερνέστο Γκεβάρα γεννήθηκε στο Ροζάριο της Αργεντινής, γιος της Σέλια ντε λα Σέρνα και του Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς, το μεγαλύτερο από τα συνολικά πέντε παιδιά της οικογένειας. Σύμφωνα με το πιστοποιητικό γέννησής του, γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1928. Κατά τον βιογράφο του, Τζον Λι Άντερσον, η πραγματική ημερομηνία γέννησής του τοποθετείται νωρίτερα, στις 14 Μαΐου του ίδιου έτους. Η άποψη αυτή στηρίζεται σε μαρτυρία μίας αστρολόγου, στην οποία φέρεται να εξομολογήθηκε η μητέρα του πως ήταν ήδη τριών μηνών έγκυος όταν παντρεύτηκε τον Ερνέστο Γκεβάρα Λιντς[2].


Η οικογένειά του ήταν μία από τις οικογένειες της αργεντινής ολιγαρχίας, με ισπανικές και ιρλανδικές καταβολές.[3]. Παρ' όλα αυτά, οι γονείς του νεαρού Ερνέστο δεν απέφευγαν καθόλου την επαφή με ανθρώπους χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων. Πολλά μέλη της ολιγαρχίας θεωρούσαν προκλητικό αυτόν τον τρόπο ζωής επειδή το ζεύγος Γκεβάρα έδειχνε φανερά ότι σεβόταν και δεχόταν προοδευτικές ιδέες. O πατέρας του χαρακτηρίζεται ως τυχοδιώκτης, που εγκατέλειψε τις αρχικές του σπουδές στην αρχιτεκτονική, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στον επιχειρηματικό χώρο, ενώ η μητέρα του υπήρξε ένθερμη καθολική, που όμως αργότερα μεταστράφηκε στον φιλελευθερισμό της αριστεράς.


Ο Ερνέστο ήταν μόλις δύο ετών όταν διαπιστώθηκε ότι πάσχει από άσθμα. Η ασθένεια αυτή τον συνόδεψε όλη του τη ζωή και συνέβαλε σημαντικά στην εξέλιξη της προσωπικότητάς του. Αντί να προφυλάσσεται, προσπαθούσε να σκληραγωγηθεί μέσω του αθλητισμού. Σε ηλικία εννέα ετών παρουσίασε βαριά επιπλοκή στο άσθμα που τον ταλαιπωρούσε και διαπιστώθηκε «σπαστικός βήχας». Εξαιτίας της κατάστασης της υγείας του, δεν φοίτησε κανονικά στο σχολείο. Αρχικά, έμαθε να γράφει και να διαβάζει από την μητέρα του, ενώ αργότερα φοίτησε στο δημόσιο σχολείο, ολοκληρώνοντας κανονικά μόνο τη δεύτερη και τρίτη τάξη, παρακολουθώντας τα μαθήματα των υπόλοιπων τάξεων όταν του επέτρεπε η υγεία του και μελετώντας κυρίως στο σπίτι.


Στην παιδική του παρέα υπήρχαν παιδιά από διάφορα κοινωνικά στρώματα της περιοχής. Ήδη τότε φανερώθηκε το χάρισμα και η κοινωνικότητα του Γκεβάρα, χαρίσματα τα οποία καλλιεργούσαν συνεχώς οι γονείς του. Ήταν πλέον καθημερινό το φαινόμενο να μπαινοβγαίνουν τα παιδιά της γειτονιάς και της περιοχής συνεχώς στο σπίτι των γονέων του. O Γκεβάρα ήταν παράλληλα σοβαρό και εσωστρεφές αγόρι, το οποίο από νωρίς άρχισε να ενδιαφέρεται για τη λογοτεχνία. Κατά την περίοδο της εφηβείας του, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ποίηση και ειδικότερα για το έργο του Πάμπλο Νερούδα[4], ενώ συγχρόνως έγραφε και ο ίδιος ποιήματα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. 


Τα λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα εκτείνονταν από αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Πολιτεία του Πλάτωνα, Αριστοτέλη) και ευρωπαϊκή λογοτεχνία (Σαίξπηρ, Γκαίτε) μέχρι κλασικά έργα του Τζακ Λόντον ή του Ιουλίου Βερν και πραγματείες του Σίγκμουντ Φρόυντ και του Μπέρτραντ Ράσελ. Σύμφωνα με τον πατέρα του, «όταν έγινε δώδεκα χρονών κατείχε μία παιδεία που αναλογούσε σε έναν νέο δεκαοκτώ ετών, ενώ η βιβλιοθήκη του ήταν γεμάτη από κάθε είδους βιβλία περιπέτειας και ταξιδιωτικά μυθιστορήματα»[5]. Σε μεγαλύτερη ηλικία, ανέπτυξε επίσης ενδιαφέρον για τη φωτογραφία.


To 1942 εγγράφηκε στο δημόσιο λύκειο Ντέαν Φούνες της Κόρδοβα. Οι σχολικοί του βαθμοί υπήρξαν πολύ καλοί στη λογοτεχνία, την ιστορία και τη φιλοσοφία, αλλά και πολύ κακοί στην αγγλική γλώσσα, τα μαθηματικά και τη φυσική ιστορία. Την ίδια περίοδο ξεκίνησε να συντάσσει ένα είδος φιλοσοφικού λεξικού, καταγράφοντας τα αναγνώσματά του ή κρατώντας σημειώσεις σχετικά με αυτά.[6] Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο λύκειο, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στον τομέα της εφαρμοσμένης μηχανικής. Γράφτηκε στη Σχολή Εφαρμοσμένης Μηχανικής του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες και για ένα διάστημα εργάστηκε στην κατασκευή δημοσίων έργων, κυρίως σε μικρές πόλεις. Η ασθένεια της γιαγιάς του, Άνας, η οποία είχε υποστεί εγκεφαλική αιμορραγία και κατόπιν ημιπληγία, τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την εργασία του προκειμένου να την φροντίσει κατά τις τελευταίες μέρες της ζωής της. Τόσο η δική της κατάσταση, που οδήγησε στο θάνατό της, όσο και η προσωπική του εμπειρία με το άσθμα τον επηρέασαν βαθιά, και πιθανώς συνέβαλαν στην απόφαση του να ασχοληθεί τελικά με την ιατρική.


Το 1948 γράφτηκε στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1953, χωρίς όμως να ακολουθήσει την κλινική πρακτική που απαιτούταν προκειμένου να είναι σε θέση να εξασκήσει το επάγγελμα του γιατρού. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, στα τέλη του 1950, εξασφάλισε άδεια ώστε να εργαστεί ως νοσοκόμος σε εμπορικά πλοία του αργεντινού στόλου. Τους επόμενους μήνες πραγματοποίησε αρκετά ταξίδια στη νότια και κεντρική Αμερική, στη διάρκεια των οποίων έζησε από κοντά τις κοινωνικές συνθήκες στις λατινοαμερικανικές χώρες. Επηρεασμένος από τις εμπειρίες αυτές, άρχισε να ασχολείται όλο και περισσότερο με τα πολιτικά ζητήματα και τον μαρξισμό.


Γουατεμάλα


Μετά την αποφοίτησή του από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Μπουένος Άιρες, ο Γκεβάρα ταξίδεψε στη Γουατεμάλα, με ενδιάμεσους σταθμούς τη Βολιβία, το Περού, τον Παναμά, την Κόστα Ρίκα, τη Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ. Εκεί γνώρισε την Περουβιανή οικονομολόγο Ίλδα Γκαδέα, η οποία εργαζόταν στην κρατική υπηρεσία του Ινστιτούτου Προώθησης της Παραγωγής. Η Γκαδέα ήταν εξόριστη εξαιτίας της συμμετοχής της στη Λαϊκή Επαναστατική Αμερικανική Συμμαχία (American Popular Revolutionary Alliance, APRA) του Περού, και διέθετε γνωριμίες με πολιτικά πρόσωπα. Με τη βοήθειά της, ο Γκεβάρα ήρθε σε επαφή με ένα ευρύ κύκλο εξόριστων και αριστερών διανοουμένων. Κατά το δεύτερο μήνα της παραμονής του στη χώρα, και ενώ η πολιτική της κατάσταση εντεινόταν λόγω των μεταρρυθμίσεων του φιλελεύθερου λαϊκού καθεστώτος του προέδρου Χάκομπο Άρμπενς (Jacobo Albenz Guzmán), ο Γκεβάρα πραγματοποίησε τις πρώτες του επαφές με πολιτικούς της κυβέρνησης. Στις 15 Φεβρουαρίου του 1954 ανέφερε σε επιστολή του προς τη θεία του πως είχε λάβει οριστικά θέση υπέρ της κυβέρνησης της Γουατεμάλας, επιλέγοντας το κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα (Partido Guatemalteco de Trabajo) και σχετιζόμενος με άλλους αριστερούς διανοούμενους. Στα τέλη του ίδιου μήνα, κατέγραψε επίσης την πολύ κακή οικονομική του κατάσταση.


Για ένα σύντομο διάστημα, ο Γκεβάρα εγκατέλειψε τη Γουατεμάλα και μετέβη στο Ελ Σαλβαδόρ, προκειμένου να ανανεώσει τη βίζα παραμονής του. Λίγο μετά την επιστροφή του, επιχειρήθηκε από τη CIA ένοπλη δράση, με επικεφαλής το συνταγματάρχη Κάρλος Καστίγιο Άρμας, για την ανατροπή της κυβέρνησης του Άρμπενς και με αφορμή την άφιξη ενός πλοίου με όπλα από την Τσεχοσλοβακία[7][8]. Ο Γκεβάρα συμμετείχε στην ένοπλη πολιτοφυλακή της κομμουνιστικής νεολαίας που αντιστάθηκε, αλλά παρά τη διάθεσή του να αγωνιστεί στο μέτωπο, κατετάγη τελικά ως γιατρός. Στις 27 Ιουνίου, ο Άρμπενς ανακοίνωσε την παραίτησή του και αναζήτησε άσυλο στη μεξικανική πρεσβεία. Ο Γκεβάρα, επίσης καταζητούμενος του νέου καθεστώτος, αναζήτησε άσυλο στην πρεσβεία της Αργεντινής κατόπιν προτροπής του φίλου του, Σάντσες Τοράνσο. Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γουατεμάλα σημάδεψαν βαθιά τον Γκεβάρα και η εμπειρία που αποκόμισε στη χώρα χαρακτηρίζεται ως σημείο πολιτικής καμπής για τον ίδιο.


Επανάσταση στην Κούβα


Στα τέλη Σεπτεμβρίου του 1954, ο Γκεβάρα ταξίδεψε στο Μεξικό, που αποτελούσε κοινό προορισμό εξόριστων Λατινοαμερικανών, από χώρες όπως το Πουέρτο Ρίκο, το Περού, η Βενεζουέλα, η Γουατεμάλα και η Κούβα. Στην πόλη του Μεξικού, συνάντησε τον Κουβανό εξόριστο Νίκο Λόπες, γνώριμό του από την περίοδο της παραμονής του στη Γουατεμάλα, ενώ επανασυνδέθηκε και με την Ίλδα Γκαδέα. Προκειμένου να συντηρείται οικονομικά, εργάστηκε ως γιατρός και ως φωτογράφος, εν μέσω πολλαπλών επαγγελματικών κρίσεων και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε κατά διαστήματα. Το καλοκαίρι του 1955, ήρθε σε επαφή με τον αδελφό του Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ, από τον οποίο πληροφορήθηκε την επικείμενη άφιξη του Κάστρο στο Μεξικό. Στις αρχές Ιουλίου του 1955[9], o Γκεβάρα συνάντησε για πρώτη φορά τον Φιντέλ Κάστρο, o οποίος ήταν αρχηγός των "Moνκαντίστας", και είχε καταφύγει στο Μεξικό μετά την αποφυλάκισή του, αποτέλεσμα της χάρης που του δόθηκε από τον Μπατίστα. Την πρώτη συνάντησή τους ακολούθησαν πολυάριθμες συναντήσεις και συζητήσεις γύρω από την πολιτική κατάσταση στη Λατινική Αμερική και το ενδεχόμενο της οργάνωσης μίας επανάστασης ενάντια στη δικτατορία του Μπατίστα. Την ίδια περίπου περίοδο, η Γκαδέα του ανακοίνωσε πως ήταν έγκυος και ο Γκεβάρα της πρότεινε γάμο, ο οποίος τελέστηκε τελικά στις 18 Αυγούστου 1955, στο ληξιαρχείο του μεξικανικού χωριού Τεποτσοτλάν.


Πεπεισμένος πως ο Κάστρο είχε τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα χαρισματικό ηγέτη της κουβανικής επανάστασης[10], ο Γκεβάρα συμμετείχε στο κίνημα της 26ης Ιουλίου (ισπ. Movimiento 26 de Julio, M-26-7), με στόχο την ένοπλη δράση για την ανατροπή του κουβανικού καθεστώτος. Ο Γκεβάρα συμφώνησε να τους συνοδεύσει με την ιδιότητα του γιατρού, ωστόσο έλαβε κανονικά μέρος στην στρατιωτική εκπαίδευση των ανταρτών, το βασικό στάδιο της οποίας ξεκίνησε στις αρχές του 1956, υπό τις οδηγίες του Μεξικανού παλαιστή Αρσάνιο Βαγένας σε ζητήματα εκγύμνασης και αυτοάμυνας, καθώς και του πρώην συνταγματάρχη του Ισπανικού Δημοκρατικού Στρατού, Αλπέρτο Μπάγιο. Στα απομνημονεύματα του Μπάγιο, πληροφορούμαστε πως ο Γκεβάρα επέδειξε μεγάλη θέληση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, αποτελώντας τον καλύτερο μαθητή του. Την ίδια περίοδο, θεωρείται πιθανό πως απέκτησε το παρωνύμιο Τσε (Che), εξαιτίας της συχνής χρήσης της λέξης che (φίλος ή και επιφώνημα: Ε εσύ!) που έκανε ο ίδιος μιλώντας, έκφραση που αν και είχε εισαχθεί στη γλώσσα των Αργεντινών, φαινόταν αστεία στους Κουβανούς.


Στις 25 Νοεμβρίου του 1956, 82 επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Τσε Γκεβάρα, ταξίδεψαν με το πλοιάριο Granma, από τον ποταμό Τούξπαν του Mεξικoύ με προορισμό την Κούβα, στην οποία έφθασαν τελικά στις 2 Δεκεμβρίου. Κατά την απόβασή τους, δέχθηκαν επίθεση από τα στρατεύματα του καθεστώτος, από την οποία επέζησαν 15-20 αντάρτες που κατάφεραν να ανασυνταχθούν και να καταφύγουν στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα. Με σημείο εκκίνησης την επίθεση αυτή, ο ρόλος του Τσε Γκεβάρα στον ανταρτοπόλεμο διαφοροποιήθηκε σταδιακά, αντιλαμβανόμενος o ίδιος όλο και λιγότερο ως μοναδικό καθήκον του την ιατρική συμπαράσταση, και λαμβάνοντας ενεργό μέρος στις ένοπλες δραστηριότητες τον επαναστατών. Η αποφασιστικότητά του και οι ικανότητες του, σύντομα οδήγησαν στην άνοδό του στην ιεραρχία του αντάρτικου σώματος, κερδίζοντας το σεβασμό των υπολοίπων ανταρτών, χωρίς να απουσιάζει και το αίσθημα του φόβου που προκαλούσε ενίοτε η σκληρότητά του, υπεύθυνος ο ίδιος για εκτελέσεις ανταρτών που λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες του κουβανικού καθεστώτος[11]. Υπήρξε ο πρώτος αντάρτης, στον οποίο δόθηκε το αξίωμα του Κομαντάντε του Επαναστατικού Στρατού της Κούβας, στις 21 Ιουλίου 1957. Αν και μέχρι τότε αποτελούσε έναν απλό οπλίτη, χωρίς να έχει διακριθεί ιδιαιτέρως σε στρατιωτικό επίπεδο αλλά έχοντας επιδείξει γενναιότητα και αρχηγικές δεξιότητες, ο Κάστρο του εμπιστεύτηκε την ηγεσία της Δεύτερης Φάλαγγας του αντάρτικου στρατού (για λόγους παραλλαγής έφερε τον αριθμό 4), έχοντας έτσι μόνο τον Κομαντάντε εν Σέφε Φιντέλ Κάστρο ως ανώτερό του[12].


Η μεγαλύτερη ίσως στρατιωτική επιτυχία του Τσε Γκεβάρα υπήρξε η κατάκτηση της Σάντα Κλάρα στις 29 Δεκεμβρίου 1958, μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία της κουβανικής επανάστασης. Είχαν προηγηθεί δύο χρόνια ανταρτοπολέμου στην Σιέρρα Μαέστρα εναντίον του πολύ μεγαλύτερου στρατού του Μπατίστα, o οποίος δεχόταν και την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών. Με την κατάκτηση της Σάντα Κλάρα, ο δρόμος για την πρωτεύουσα Αβάνα ήταν πλέον ελεύθερος και την 1η Ιανουαρίου του 1959, ο δικτάτορας Μπατίστα εγκατέλειψε την Κούβα, με προορισμό την Δομινικανή Δημοκρατία. Την μάχη στη Σάντα Κλάρα ακολούθησαν και άλλες σημαντικές πολεμικές συγκρούσεις, πριν την τελική επικράτηση των ανταρτών.


Μέλος της κυβέρνησης της Κούβας


Μετά την επιτυχία του αντάρτικου στρατού και κατά τους πρώτους μήνες της κατάληψης της εξουσίας, ο Τσε Γκεβάρα τέθηκε διοικητής του φρουρίου Λα Καμπάνια, με αρμοδιότητα να εξετάζει τις εφέσεις των υποθέσεων των δύο Επαναστατικών Δικαστηρίων (Tribunales Revolucionarios, TR) που λειτουργούσαν δικάζοντας στρατιωτικούς και αστυνομικούς ή πολίτες. Στις 7 Φεβρουαρίου 1959, ψηφίστηκε ένα διάταγμα μέσω του οποίου αποκτούσαν την κουβανική υπηκοότητα όλοι οι αλλοδαποί διοικητές του αντάρτικου στρατού. Ο νόμος αυτός, επρόκειτο εμφανώς να εφαρμοστεί αποκλειστικά στην περίπτωση του Τσε Γκεβάρα, αποτελώντας ένα είδος φόρου τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπό του και τη συμβολή του στην κουβανική επανάσταση[13].


Μαζί με τους Φιντέλ Κάστρο, Ραούλ Κάστρο και Καμίλο Σιενφουέγος, αποτέλεσε μετά την επανάσταση σημαντικό μέλος της νέας κουβανικής κυβέρνησης, η οποία σύντομα ξεκίνησε να πραγματοποιεί ριζικές μεταρρυθμίσεις, καθιερώνοντας για παράδειγμα δωρεάν σύστημα υγείας, όπως και ένα εκπαιδευτικό σύστημα που εξασφάλιζε και στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα (μέχρι τότε κυρίως αναλφάβητα) σχολική μόρφωση. Στην κυβέρνηση, ο Γκεβάρα υποστήριξε περισσότερο τις κομμουνιστικές ιδέες απ' όσο ο Φιντέλ Κάστρο. Αν και ήταν ένθερμος υποστηρικτής μίας ριζικής αγροτικής μεταρρύθμισης στη χώρα, χαρακτήρισε τον πρώτο σχετικό νόμο της κυβέρνησης ως μετριοπαθή, «που δεν αποτολμούσε να υπεισέλθει στα ουσιαστικότερα ζητήματα, όπως ήταν η κατάργηση της μεγάλης γαιοκτησίας». Στις 7 Οκτωβρίου, ο Κάστρο του ανέθεσε την αρχηγία του Τομέα Βιομηχανίας του Εθνικού Ινστιτούτου της Αγροτικής Μεταρρύθμισης (Insituto Nacional de la Reforma Agragia, INRA), ρόλος που προστέθηκε στα καθήκοντά του ως διοικητής της Λα Καμπάνια αλλά και αρχηγός του Τμήματος Εκπαίδευσης των Ενόπλων Δυνάμεων. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του έργου του, ο Γκεβάρα απευθύνθηκε στον οικονομολόγο Σαλβαδόρ Βιλασέκα, ξεκινώντας μαζί του μία σειρά από μαθήματα ανώτερων μαθηματικών.


Ο Ερνέστο Γκεβάρα και ο Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, 1961


Στην ακμή της πολιτικής του δραστηριότητας ως μέλος της κυβέρνησης, ο Τσε διορίστηκε διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας της Κούβας, στις 26 Νοεμβρίου 1959, διατηρώντας παράλληλα την ευθύνη για το τμήμα βιομηχανίας του INRA και την πολιτιστική επιμόρφωση του στρατού. Ανάμεσα στις πρώτες του ενέργειες, ήταν μία σειρά μέτρων με στόχο τον έλεγχο του αποθέματος συναλλάγματος, καθώς και η ρευστοποίηση των τραπεζών του καθεστώτος του Μπατίστα. Στα τέλη του έτους, και ενώ οι τράπεζες των Ηνωμένων Πολιτειών είχαν ήδη αναστείλει τις πιστώσεις των εισαγωγών, άρχισε να διερευνά, σε συνεργασία με τον Φιντέλ Κάστρο και άλλους κομμουνιστές ηγέτες, το ενδεχόμενο της σοβιετικής στήριξης. Το Φεβρουάριο του 1960, υποδέχθηκε τον Αναστάς Μικογιάν, μέλος του πολιτικού γραφείου του κομμουνιστικού κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης και ένθερμο υποστηρικτή της προσέγγισης με την Κούβα, όπως άλλωστε ήταν αρχικά και ο ίδιος ο Τσε. Το επόμενο διάστημα, εντάθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της κουβανικής κυβέρνησης, ενώ στις 13 Οκτωβρίου κηρύχθηκε εμπάργκο σε όλα τα εμπορεύματα με προορισμό την Κούβα, αποκλείοντας τη χώρα από κάθε οικονομική δραστηριότητα. Μία εβδομάδα αργότερα, ο Τσε Γκεβάρα σχολίασε τον αποκλεισμό, αναφερόμενος σε ελλείψεις που δεν θα ήταν δυνατό να καλυφθούν, αλλά και εκφράζοντας αισιοδοξία για την πορεία της κρατικοποιημένης πλέον βιομηχανίας. Παράλληλα, έκανε γνωστό πως δεν ήταν πλέον πρόεδρος της τράπεζας, αναλαμβάνοντας νέα καθήκοντα.


Στα τέλη Οκτωβρίου του 1960, συμμετείχε ως επικεφαλής μίας διπλωματικής αποστολής, με στόχο την εξασφάλιση της στήριξης του σοβιετικού μπλοκ, με τις κύριες διαπραγματεύσεις να πραγματοποιούνται στη Σοβιετική Ένωση. Συναντήθηκε με τον Χρουστσόφ στη Μόσχα ενώ αργότερα επισκέφτηκε το Πεκίνο όπου συνάντησε τον Μάο Τσετούνγκ και έγινε γενικά θερμά δεκτός. H περιοδεία του περιλάμβανε ακόμα την Κορέα και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. H αποστολή εξασφάλισε τελικά ευνοϊκές συμφωνίες, για την εξαγωγή τεσσάρων εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης, σε τιμή υψηλότερη από εκείνη της παγκόσμιας αγοράς, εξασφαλίζοντας παράλληλα τον εφοδιασμό της Κούβας με πετρέλαιο και αγορές βιομηχανικών μονάδων με ευέλικτες πιστώσεις. Στις 23 Φεβρουαρίου 1961 διορίστηκε υπουργός του νεοσύστατου Υπουργείου Βιομηχανίας της Κούβας, σκοπός του οποίου ήταν η οργάνωση των πολυάριθμων βιομηχανικών μονάδων που είχαν αποκτηθεί, καθώς και των κρατικοποιημένων επιχειρήσεων που υπάγονταν στο Τμήμα Βιομηχανίας του INRA.


Τον Απρίλιο του 1961, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εισβολής του Κόλπου των Χοίρων, ο Τσε Γκεβάρα τέθηκε επικεφαλής των κουβανικών στρατευμάτων που θα υπερασπίζονταν την επαρχία Πινάρ ντελ Ρίο, όπου σύμφωνα με ενδείξεις των μυστικών υπηρεσιών, αναμενόταν η πρώτη επίθεση. Χάρη στην αποτελεσματική αντίδραση της κουβανικής αεροπορίας και την αντίσταση της πολιτοφυλακής, η αμερικανική εισβολή απέτυχε, ενώ το στράτευμα του Γκεβάρα παρέμεινε σε αμυντική διάταξη και ανενεργό, καθώς η συγκέντρωση αμερικανικών ναυτικών δυνάμεων κοντά στο Πινάρ ντελ Ρίο αποτέλεσε τελικά προσπάθεια αντιπερισπασμού.


Συνεχίζοντας το έργο του ως υπουργός βιομηχανίας, επεδίωξε να προωθήσει την ταχεία εκβιομηχάνιση της χώρας, πρόγραμμα που υπήρξε όμως πρόωρο, αντιμετωπίζοντας πολλές δυσκολίες στην εφαρμογή του και καταλήγοντας σε αποτυχία[14]. Τον Αύγουστο του 1961 συμμετείχε στις συνεδριάσεις της ολομέλειας του Διαμερικανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, καταψηφίζοντας το δεκαετές σχέδιο του Τζον Φ. Κένεντι «Συμμαχία για την Πρόοδο» (Alliance for Progress), το οποίο χαρακτήριζε ως μία προσπάθεια αναχαίτισης των επαναστατικών κινημάτων στη Λατινική Αμερική και κατασκεύασμα κατά της Κούβας. Την ίδια περίπου περίοδο, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στην απόφαση εγκατάστασης σοβιετικών πυραύλων στο έδαφος της Κούβας, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο από τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών, οδηγώντας τελικά στην Κρίση των πυραύλων, τον Οκτώβριο του 1962.


Σε ότι αφορά την οικονομική πολιτική, ο Τσε Γκεβάρα ήταν αντίθετος στην αντιγραφή του σοβιετικού οικονομικού μοντέλου της «οικονομικής αυτοδιαχείρισης», καθώς θεωρούσε πως οι ιδιαίτερες συνθήκες της Κούβας απαιτούσαν διαφορετικές πρακτικές και υπερασπιζόταν το συγκεντρωτισμό στον τομέα της βιομηχανίας.


Απομάκρυνση από την Κούβα


Στις 11 Δεκεμβρίου του 1964 εκπροσώπησε την Κούβα στη Συνδιάσκεψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών[15]. Στην ομιλία του ξεχωρίζει η έντονη διαμαρτυρία του ενάντια στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και τις λατινοαμερικανικές δικτατορίες, η συμπαράταξή του στο θέμα του πυρηνικού αφοπλισμού και το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει για την Καραϊβική. Λίγες ημέρες αργότερα, ξεκίνησε μία τρίμηνη διεθνή περιοδεία, κατά την οποία επισκέφτηκε την Αλγερία, την Κίνα, τη Γκάνα, τη Γουινέα, το Μάλι, το Κονγκό, την Τανζανία, με μικρές στάσεις στο Παρίσι, την Ιρλανδία και την Πράγα. Στις 24 Φεβρουαρίου, έλαβε μέρος στη διάσκεψη του δεύτερου Οικονομικού Σεμιναρίου Αφροασιατικής Αλληλεγγύης, πραγματοποιώντας την τελευταία δημόσια παρουσία στο διεθνές προσκήνιο. Η ομιλία του προκάλεσε αρκετές εντάσεις στο σοβιετικό μπλοκ, δηλώνοντας πως οι σοσιαλιστικές χώρες όφειλαν να επωμιστούν το κόστος των εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων[16], ενώ θεωρείται πιθανό πως προκάλεσε επίσης ρήξη στη σχέση του με τον Κάστρο, αν και δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά στα απομνημονεύματα του ίδιου του Γκεβάρα. Τον Μάρτιο του 1964, επέστρεψε στην Αβάνα.


Οι διαφορές του με τον Κάστρο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Κούβας με την Σοβιετική Ένωση ή την οικονομική πολιτική πιθανώς συνέβαλαν στην απόφαση του Τσε να εγκαταλείψει την Κούβα, σκοπεύοντας να μεταφέρει την επανάσταση σε όλον τον κόσμο[17]. Την 1η Απριλίου συνέταξε το αποχαιρετιστήριο γράμμα του προς τον Φιντέλ Κάστρο[18].

Αφιέρωμα - Μητέρα Τερέζα


Η Μητέρα Τερέζα ήταν μία Καθολική μοναχή με σημαντικό φιλανθρωπικό έργο, από την Αλβανία. Για πάνω από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα βοήθησε τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα να αγιοποιηθεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' το 1997. Είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 1979 για "τις εκστρατείες της σχετικά με την ενημέρωση για τη φτώχεια"


Βιογραφία

Η Μητέρα Τερέζα γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου του 1910 στα Σκόπια της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (σήμερα πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ). Είχε, ωστόσο, καταγωγή από την Σκόδρα της Αλβανίας. Πήγε στο Νταρτζίλινγκ της Ινδίας το 1929 και ορκίστηκε ως μοναχή το 1931. Το 1937 δούλεψε σαν δασκάλα σε ένα σχολείο στην Καλκούτα. Το 1950, πήρε την άδεια από το Βατικανό για να ξεκινήσει το ιεραποστολικό της έργο. Το 1952 μετέτρεψε έναν παλαιό Ινδουιστικό ναό στην Καλκούτα σε κτίριο για την ίαση των ανθρώπων που πεθαίνουν. Επίσης, το 1955 άνοιξε ένα ορφανοτροφείο στην Καλκούτα. Στην συνέχεια άνοιξε νοσοκομεία και ορφανοτροφεία σε ολόκληρη την Ινδία αλλά και στην Ρώμη, την Τανζανία και την Αυστρία
Το 1979, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο προκειμένου να βοηθήσει τους φτωχούς και τους αρρώστους σε όλο τον κόσμο. Ενδεικτικά, βοήθησε τους πεινασμένους στην Αιθιοπία, τα θύματα της πυρηνικής έκρηξης στο Τσερνομπίλ καθώς και τα θύματα ενός σεισμού στην Αρμενία. Το 1983, κατά την διάρκεια επίσκεψής της στον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', έπαθε καρδιακή προσβολή και έκτοτε κυκλοφορούσε με βηματοδότη. Η Μητέρα Τερέζα πέθανε το 1997 στην Καλκούτα της Ινδίας και, αμέσως μετά τον θάνατό της, αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β'.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

http://www.motherteresa.org
http://www.ewtn.com/motherteresa

Ορισμός Δημοκρατίας

Η δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού.Κεντρικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας είναι η λήψη αποφάσεων με ψηφοφορία: των πολιτών, στην άμεση δημοκρατία, ή κάποιων αντιπροσώπων τους, στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία.


Αρχείο:Ο Περικλής Αγορεύων στήν Πνύκα (Philipp von Foltz).JPG


Ετυμολογία


Η ετυμολογία της λέξεως βρίσκεται στα συνθετικά «δήμος» (το σύνολο ή η συνέλευση των ανθρώπων που έχουν πολιτικά δικαιώματα) και «κράτος» (δύναμη, εξουσία, κυριαρχία). Ο όρος επινοήθηκε κατά τον πέμπτο αιώνα π.Χ., στην κλασική Ελλάδα, και χρησιμοποιήθηκε κατ' αντιδιαστολή με τη μοναρχία, την αριστοκρατία και την ολιγαρχία. Σήμερα, στην καθομιλουμένη, χρησιμοποιείται συνήθως κατ' αντιδιαστολή με τον όρο δικτατορία. Η λέξη «κράτος» ήταν μία απροσδόκητα σκληρή λέξη. Στις λέξεις «μοναρχία» και «ολιγαρχία» το δεύτερο συνθετικό «άρχω» σημαίνει «κυβερνώ, οδηγώ, κυριαρχώ». Είναι πιθανό ο όρος «δημοκρατία» να επινοήθηκε από τους δυσφημιστές της που απέρριπταν την πιθανότητα μίας, ούτως ειπείν, «δημαρχίας». Οποιαδήποτε κι αν ήταν η αρχική απόχρωση, ο όρος υιοθετήθηκε από τους Αθηναίους δημοκρατικούς ώστε να δηλώνει «το πολίτευμα εκείνο στο οποίο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια της συνέλευσης των εχόντων πολιτικών δικαιώματα». Η λέξη παρουσιάζεται στον Ηρόδοτο, που έγραψε μερικά από τα πρωιμότερα σωζόμενα γραπτά, αλλά ίσως δεν χρησιμοποιήθηκε πριν το 440-430 π.Χ. Δεν είναι σίγουρο ότι η λέξη χρησιμοποιήθηκε από τη στιγμή της γέννησης της δημοκρατίας, αλλά από το 460 π.Χ. γνωρίζουμε την ύπαρξη του ονόματος «Δημοκράτης», που προφανώς δόθηκε από τους γονείς στο παιδί τους ως ένδειξη δημοκρατικής νομιμότητας.


Η δημοκρατική αρχή


Μπορούμε να δούμε ότι ο ορισμός της δημοκρατίας, όπως δίνεται πιο πάνω, έχει τρία μέρη:
Η εξουσία πηγάζει από τον λαό. Αυτό σημαίνει, κι αν πάρουμε σαν δεδομένο ότι η λειτουργία του πολιτεύματος θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ύπαρξη κυβέρνησης, ότι για να είναι η κυβέρνηση δημοκρατική θα πρέπει να είναι δημοφιλής, ή τουλάχιστον να τυχαίνει της αποδοχής των πολιτών. Ή αλλιώς αντλεί τη νομιμότητα της από το λαό.


Η εξουσία ασκείται από τον λαό. Αυτό σημαίνει ότι για να είναι ένα πολίτευμα δημοκρατικό θα πρέπει με κάποιους τρόπους να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών στις πολιτικές διαδικασίες, τις διαδικασίες διακυβέρνησης και λήψης αποφάσεων. Για παράδειγμα, πέρα των εκλογών ανάδειξης των οργάνων της πολιτείας, αυτό μπορεί να σημαίνει τη διενέργεια δημοψηφισμάτων.


Η εξουσία εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα της πολιτείας που είναι φορείς εξουσίας (κυβέρνηση, βουλή κ.ο.κ.) πρέπει να υπηρετούν και να προασπίζουν τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας, και όχι π.χ. κάποιου εκτός της κοινωνίας ή π.χ. κάποιων μόνο τμημάτων της. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να επιδιώκουν την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Επίσης σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την αρχή της πλειοψηφίας πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί που προασπίζουν τα συμφέροντα της μειοψηφίας.


Τύποι δημοκρατίας


Κατά μία κατηγοριοποίηση η δημοκρατία μπορεί να είναι έμμεση, όπως είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία αλλά και άμεση, όπως εκείνη της αρχαίας Αθήνας. Ιστορικά εμφανίστηκε πρώτα η δεύτερη και ακολούθησε, κατά την περίοδο του Διαφωτισμού, η πρώτη. Η πρακτική του δημοψηφίσματος εμφυτεύει, έστω και σε περιορισμένο βαθμό, στοιχεία άμεσης στην έμμεση δημοκρατία. Μία προσπάθεια ριζικότερης ανάμειξης των δύο, σε φιλελεύθερο συνήθως πλαίσιο, αποκαλείται συμμετοχική δημοκρατία.


http://el.wikipedia.org

Ξέρεις ποιο είναι το άθροισμα των αριθμών της ρουλέτας ;

1+2+3+4+5+6+7+8+9+10+11+12+13+14+15+16+17 ........ +36 = 666 

 

Alexiptwto.blogspot.com - Live News

Αυτές είναι οι πλουσιότερες σταρ


Η φετινή λίστα του Forbes με τις πλουσιότερες γυναίκες του Hollywood δείχνει ότι τα νιάτα επικρατούν της εμπειρίας, αφού τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν διάσημες περσόνες όπως η Lady Gaga, η Miley Cyrus, η Taylor Swift και η Beyoncé, όλες γεννημένες από τη δεκαετία του ‘80 και μετά. Τα σεντούκια και των τεσσάρων μαζί βάρυναν μέσα σε ένα χρόνο κατά 235 εκ. ευρώ.




Αλλά ακόμη και αυτό το τεράστιο ποσό δεν φτάνει να υπερκεράσει τη βασίλισσα Oprah Winfrey, η οποία, με ετήσιες απολαβές που φτάνουν σχεδόν τα 240 εκ. ευρώ, μπορεί να κοιτά αγέρωχα τον κόσμο από την πρώτη θέση. Το απλησίαστο εισόδημα της Oprah προέρχεται από τη μιντιακή αυτοκρατορία που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια, και πρόκειται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο όταν, τον επόμενο χρόνο, βγει στον αέρα το δικό της τηλεοπτικό δίκτυο.


Δεύτερη στη σειρά είναι η 29χρονη Beyoncé η οποία αύξησε την περιουσία της κατά 65,58 εκ. ευρώ. Συμβόλαια με εταιρίες όπως η Nintendo και η L’Oréal, αλλά και η δική της σειρά ρούχων House of Deréon τής απέφεραν κάμποσα εκατομμύρια, ενώ περίπου 58 εκ. ήταν ο καρπός της παγκόσμιας περιοδείας της - όχι κι άσχημα για 3 μήνες δουλειά...


Και όσο ο υπόλοιπος κόσμος γελούσε με τα καμώματά της, η 28χρονη Britney Spears φρόντισε να εξασφαλίσει το μέλλον της (και την τρίτη θέση στη λίστα) προσθέτοντας 48 εκ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό της.


Τέταρτη έρχεται η Lady Gaga, η οποία στα 24 χρόνια της, έχει ετήσιο εισόδημα που ανέρχεται στα 47 εκ. ευρώ, εκδιώχνοντας στην πέμπτη θέση την Madonna που με την παγκόσμια περιοδεία της, αλλά και τα δικαιώματα από τα τραγούδια της έφτασε τα 44 εκ. ευρώ.


Ακολουθεί η Sandra Bullock που είναι η μόνη ηθοποιός που βρήκε θέση στη λίστα, κερδίζοντας την περσινή χρονιά 43,3 εκ. ευρώ.


Τη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Ellen De Generes με 41 εκ. ευρώ, η 17χρονη Miley Cyrus με 35 εκ. ευρώ, και οι Taylor Swift και Judy με 34 εκ. ευρώ η καθεμία. 

Τα 10 πιο όμορφα αυτοκίνητα για το 2011

Ένα απίστευτο γραφείο μέσα στο δάσος

beautiful office of the world
Westchester County
office_woods
latest office design
offices in USA
wonderful place for office
office_woods images
most creative office of the world

Εστιατόριο στο Πεκίνο σερβίρει μόνο πέη ζώων


Στο Πεκίνο λειτουργεί ένα εστιατόριο που σερβίρει μόνο πέη ζώων! Πρόκειται για ένα από τα ακριβότερα εστιατόρια της Κίνας και η λίστα αναμονής για να βρει κανείς τραπέζι φτάνει και τον ένα μήνα!


Guo-Li-Zhuang-Restaurant


Το μεγαλύτερο πέος του μενού φτάνει σε μήκος τα 2,5 μέτρα και κοστίζει 460 ευρώ η μερίδα!


Ανήκει στην γαλάζια φάλαινα, ένα από τα σπανιότερα πλέον είδη του ζωϊκού μας βασιλείου, γεγονός που δεν εμποδίζει τους Κινέζους να θεωρούν το πέος της έναν από τους πιο ακριβούς και εκλεκτούς... μεζέδες.


Το εστιατόριο φημίζεται, λένε , για την... διακριτικότητα των ιδιοκτητών του, οι οποίοι θεωρούν ότι η ψυχολογία του πελάτη είναι ιερό πράγμα. Για να μη δημιουργηθεί λοιπόν σύμπλεγμα κατωτερότητας στους συμπαθείς Κινέζους, φροντίζουν το πέος του αλόγου για παράδειγμα που φτάνει τα 45 εκατοστά να σερβίρεται σε εννέα μερίδες των 5 εκατοστών, έτσι ώστε να είναι πιο... οικείο στους πελάτες!

Πρόσφατες έρευνες για το σεξ

Σε ποιο σημείο του σώματος κρύβεται το μυστικό του καλού σεξ; Τι θέλουν γυναίκες και άνδρες μετά το σεξ; Ποια η σχέση ροχαλητού και σεξ; Ποια θέση έχει το σεξ στις προτεραιότητες των σύγχρονων γυναικών; Και μήπως τελικά στο θέμα του έρωτα είναι όλα στο μυαλό σου; Οι απαντήσεις στο κείμενο που ακολουθεί..





Στις άκρες των δαχτύλων το μυστικό του καλού σεξ;

H ικανότητα μιας γυναίκας να φτάσει σε οργασμό κρύβεται στην άκρη των δακτύλων της, υποστηρίζει μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του περιοδικού Journal of Sexual Medicine.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με μεγαλύτερη ευαισθησία στην αφή είχαν συχνότερους οργασμούς στη διάρκεια του κολπικού σεξ.

Επιπλέον οι γυναίκες με μικρότερη ευαισθησία στην αφή και με χαμηλή ικανότητα να συνδέονται στενά με το αντίθετο φύλο, ήταν λιγότερο πιθανό να φτάσουν σε οργασμό μέσω της σεξουαλικής επαφής.

«Το άγγιγμα είναι μία από τις πιο κρίσιμες αισθήσεις που σχετίζονται με τη σεξουαλική ικανοποίηση», δήλωσε ο Δρ Irwin Goldstein, εκδότης του περιοδικού Journal of Sexual Medicine και διευθυντής σεξουαλικής ιατρικής στο νοσοκομείο Alvarado στο Σαν Ντιέγκο, ενώ πρόσθεσε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας ευτυχίας.

Μετά το σεξ oι γυναίκες θέλουν χάδια, οι άνδρες τσιγάρο

Μετά το σεξ οι γυναίκες θέλουν κουβέντα, φιλιά και αγκαλιές, ενώ οι άνδρες προτιμούν να καπνίσουν, να φάνε ή να πιουν, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Μελέτη, που έγινε σε 170 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να δώσουν μεγαλύτερη σημασία σε συμπεριφορές που συνδέονται με την οικειότητα και το δέσιμο τόσο σε μια μακροχρόνια όσο και σε μια πρόσφατη σχέση.

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, είχαν περισσότερες πιθανότητες μετά το σεξ να θελήσουν να ανάψουν ένα τσιγάρο ή να επιδιώξουν να ξανακάνουν σεξ.

«Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συμφωνούν για τη σημασία της μαγικής φράσης ‘’σ 'αγαπώ’’ μετά το σεξ σε μια σοβαρή σχέση», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, καθηγήτρια ψυχολογίας, Susan Hughes.

Το ροχαλητό σκοτώνει το σεξ

Το ροχαλητό των ανδρών στη διάρκεια της νύχτας ‘’σκοτώνει’’ τη σεξουαλική τους ζωή λένε οι γυναίκες, όπως αποκαλύπτει μια νέα έρευνα που έγινε στην Αυστραλία.

Οι γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών, δηλώνουν επίσης ότι το ροχαλητό του συντρόφου τους τις ενοχλεί τόσο που θα προτιμούσαν να κοιμηθούν με τον ήχο μιας βρύσης που στάζει ή ενός ζευγαριού που κάνει σεξ ή τσακώνεται.

Το 50 % των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το ροχαλητό έχει καταστρέψει το ρομαντισμό στη σχέση τους, ενώ το 40% παραδέχτηκε ότι κοιμάται σε διαφορετικό δωμάτιο για τα γλιτώσει το … βασανιστήριο.

Περισσότερο από το 30% δήλωσε ότι το ροχαλητό του συντρόφου τους προκαλεί καβγάδες και το 6% αποκάλυψε ότι οδήγησε στη διάλυση της σχέσης.

Οι σύγχρονες γυναίκες δε δίνουν προτεραιότητα στο σεξ

Οι σημερινές γυναίκες εξακολουθούν να μη βάζουν σε πρώτη προτεραιότητα στις σχέσεις τους το σεξ, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα. Σχεδόν οι μισές γυναίκες κατέταξαν τη συναισθηματική κατανόηση και την οικειότητα ως τα πλέον σημαντικά κομμάτια μιας σχέσης. Μόνο το 2% έδωσε προτεραιότητα στο σεξ.

Όταν ρωτήθηκαν για την πιθανότερη αιτία τερματισμού μιας σχέσης, το 38 % ανέφερε την έλλειψη συναισθηματικής στήριξης. Και πάλι μόλις το 2 % ανέφερε το σεξ ως αιτία χωρισμού.

«Οι νεαρές γυναίκες του σήμερα είναι ένα μοντέλο σύγχρονης παραδοσιακής γυναίκας με την έννοια ότι της ενδιαφέρει η ανεξαρτησία και η ισότητα αλλά την ίδια στιγμή ενστερνίζονται την πανάρχαια ανάγκη για αγάπη και αφοσίωση», ανέφερε η ψυχολόγος Sally Brampton στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Το 85 % των γυναικών λογικά πιστεύουν ότι δεν υπάρχει αυτό που λέμε ‘’τέλεια σχέση’’ αλλά είναι πολύ πιο ευαίσθητες από ό, τι ήταν οι γυναίκες πριν από 25 χρόνια, βάζοντας τη συναισθηματική κατανόηση και την οικειότητα στην κορυφή του καταλόγου των αναγκών τους», πρόσθεσε.

Έρωτας; Είναι όλα στο μυαλό σου

Πεταλούδες στο στομάχι ...Πόνος στην καρδιά ... Είναι όλα στη φαντασία σου; Τι έχει η επιστήμη να πει για όλα αυτά;

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα ο έρωτας δεν είναι ένα βασικό συναίσθημα αλλά μια εξαιρετικά σύνθετη και μεθοδική διαδικασία, που βασίζεται σε 12 περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες συνεργάζονται για να παράγουν και να διατηρήσουν αυτή τη μαγική στιγμή. Και οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι η πρώτη δραστηριότητα του εγκεφάλου ειδικά όσον αφορά τον έρωτα ξεκινά μέσα σε ένα πέμπτο του δευτερολέπτου.

Μερικές από αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου είναι οι ίδιες με εκείνες που δραστηριοποιούνται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ευφορίας-όπως μετά τη λήψη ναρκωτικών -, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο έρωτας μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στον εγκέφαλο με τη χρήση κοκαΐνης.

Η μελέτη έδειξε ότι ο παθιασμένος έρωτα δραστηριοποιεί περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στο συναίσθημα, στα κίνητρα, στην επιβράβευση, στην κοινωνική γνώση, στην προσοχή και στην αυτοπεποίθηση ή την εικόνα του σώματος.

165 χρήσιμες πληροφορίες για την ερωτική ζωή


  1. Το σπέρμα αποτελείται από το σπερματικό υγρό (9/10 του όγκου του) και τα σπερματοζωάρια.
  2. Η αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού χαπιού μπορεί να μειωθεί από εμετούς, έντονες διάρροιες ή από ταυτόχρονη χρήση άλλων φαρμάκων όπως ορισμένα αντιβιοτικά και ηρεμιστικά.
  3. Οι φάσεις της σεξουαλικής λειτουργίας είναι κοινές για τον άντρα και τη γυναίκα είναι η φάση της επιθυμίας, της διέγερσης, του οργασμού και της λύσης.
  4. Η χρονική διάρκεια της φάσης της διέγερσης στον άντρα είναι μικρότερη από την αντίστοιχη της γυναίκας.
  5. Η ακμή της σεξουαλικότητας ενός άντρα είναι στα 20 του χρόνια, κι αυτό οφείλεται στη μεγαλύτερη παραγωγή τεστοστερόνης.
  6. Η ακμή της σεξουαλικότητας στη γυναίκα είναι γύρω στα 30 της χρόνια. Δεν καθορίζεται με ορμονικά κριτήρια όπως στον άντρα, αλλά με ψυχοσυναισθηματικά.
  7. Στον άντρα, σε αντίθεση με τη γυναίκα, μετά από τον οργασμό ακολουθεί μια ανερέθιστη περίοδος, στη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να έχει στύση.
  8. Η διάρκεια της ανερέθιστης περιόδου μεταξύ δύο επαφών μεγαλώνει όσο αυξάνεται η ηλικία του άντρα.
  9. Η φυσιολογική συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είναι αυτή που εκφράζει και ικανοποιεί το ζευγάρι.
  10. Η απουσία ερωτικής ζωής μπορεί να προκαλέσει έμμεσες ανωμαλίες στην περίοδο.
  11. Oι συχνές σεξουαλικές επαφές τονώνουν τους μυς της περιοχής του γυναικείου γεννητικού συστήματος και ιδιαίτερα αυτούς που κλείνουν τον κόλπο την ώρα της σεξουαλικής επαφής.
  12. Πολλές γυναίκες ισχυρίζονται ότι ο οργασμός κατά τη διάρκεια της περιόδου τις ανακουφίζει από τους πόνους.
  13. Μια γυναίκα μπορεί να προσποιηθεί ότι έχει διέγερση ή οργασμό ενώ ένας άντρας όχι.
  14. Μια γυναίκα μπορεί να κρύψει ότι είχε επαφή πριν λίγο με άλλον άντρα, αν έχει κάνει κολπική πλύση ή αν έχει χρησιμοποιήσει προφυλακτικό.
  15. Οι συχνές σεξουαλικές επαφές της γυναίκας με διαφορετικούς συντρόφους, αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονών από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, αν δεν χρησιμοποιείται προφυλακτικό.
  16. Η φαντασίωση είναι μια φυσιολογική ψυχική λειτουργία τόσο στον αυνανισμό, όσο και κατά τη διάρκεια της ερωτικής επαφής.
  17. Η ανατομία των γεννητικών οργάνων έχει άμεση σχέση με τη στάση που προτιμάει η γυναίκα στο σεξ.
  18. Το αλκοόλ και τα ναρκωτικά έχουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στο σεξ.
  19. Πολλές φορές τα αίτια των σεξουαλικών δυσλειτουργιών είναι ψυχολογικά.
  20. Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα από τα οργανικά αίτια σεξουαλικής δυσλειτουργίας στη γυναίκα.
  21. Η ακούσια και συνήθως επώδυνη σύσπαση των μυών που περιβάλλουν τον κόλπο της γυναίκας ονομάζεται κολεόσπασμος.
  22. Ο επαναλαμβανόμενος και επίμονος πόνος που εμφανίζετε πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνουσία ονομάζεται δυσπαρεύνια.
  23. Οργανικά αίτια όπως φλεγμονές του κόλπου και του αιδοίου, με συχνότερα αίτια τις τριχομονάδες, τους μύκητες και τον έρπητα μπορούν να προκαλέσουν δυσπαρεύνια.
  24. Προϊόντα όπως αντισυλληπτικές κρέμες, προφυλακτικά και κολπικά διαφράγματα μπορούν να προκαλέσουν δυσπαρευνία.
  25. Νυμφομανία ή μητρομανία είναι ένας περιγραφικός όρος που δηλώνει την υπερβολική ή παθολογική επιθυμία μιας γυναίκας για συνουσία.
  26. Αν μία έγκυος γυναίκα καταπιεί σπέρμα κοντά στην ημερομηνία τοκετού, είναι δυνατό να προκαλέσει συστολές της μήτρας, γιατί το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνη, μια ορμόνη που συμμετέχει στην έναρξη του τοκετού.
  27. Ένα φυσιολογικό άτομο μπορεί να έχει φαντασιώσεις, όχι μόνο στον αυνανισμό αλλά και όταν κάνει έρωτα.
  28. Το Aids μεταδίδεται με τη κολπική και την πρωκτική (σεξουαλική) επαφή, την μολυσμένη σύριγγα, τη μετάγγιση μολυσμένου αίματος και από τη μολυσμένη μητέρα στο παιδί που θα γεννηθεί.
  29. Ο ιός των κονδυλωμάτων (HPV) μπορεί να προκαλέσει στον τράχηλο της μήτρας δυσπλασίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις μπορούν να εξελιχθούν σε καρκίνο.
  30. Οι γυναίκες που έχουν τον ιό των κονδυλωμάτων πρέπει να κάνουν τεστ Παπανικολάου κάθε έξι μήνες για παρακολούθηση.
  31. Οι ομοφυλόφιλες γυναίκες ονομάζονται λεσβίες και σε όλες τις χώρες του κόσμου συχνά δηλώνονται με το ελληνικό γράμμα λάμδα.
  32. Βιασμός είναι η διάπραξη σεξουαλικής επαφής σε ένα άτομο ενάντια στη θέληση και τη συγκατάθεσή του.
  33. Αν η εκσπερμάτιση γίνει πολύ κοντά στα γεννητικά όργανα της γυναίκας και το σπέρμα κατευθυνθεί προς τον κόλπο υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης.
  34. Ένα ζευγάρι που επιθυμεί να κάνει παιδί είναι προτιμότερο να κάνει σεξ με την κλασική στάση, με τον άντρα από πάνω και τη γυναίκα ξαπλωμένη. Γιατί με αυτή τη στάση διευκολύνει την επαφή του σπέρματος με τον τράχηλο της μήτρας.
  35. Οι συχνές αλλαγές συντρόφων της γυναίκας είναι δυνατό να διεγείρουν ανοσοβιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι είναι δυνατό να συμμετέχουν στη μείωση της γονιμοποιητικής της ικανότητας.
  36. Τα πρώτα συμπτώματα εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση εμφάνισης της περιόδου, πρήξιμο στο στήθος, αδιαθεσία, τάση προς εμετό και υπνηλία.
  37. Υπάρχουν γυναίκες που αναφέρουν συχνότερους και ευκολότερους οργασμούς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες παραπονιούνται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα που φθάνουν μέχρι την πλήρη αδυναμία επίτευξης οργασμού.
  38. Σε μερικές γυναίκες η εγκυμοσύνη αποτελεί στοιχείο βιολογικής και ψυχολογικής ολοκλήρωσης που τις βοηθάει να έχουν πολύ δυνατούς οργασμούς.
  39. Το αντισυλληπτικό χάπι είναι φάρμακο που προφυλάσσει από την εγκυμοσύνη. Περιέχει συνθετικές ορμόνες που μιμούνται τη δράση των φυσικών γυναικείων ορμονών, αλλά αναστέλλουν την ωορρηξία.
  40. Το ενδομητρικό σπιράλ, τους πρώτους δυο-τρεις μήνες που θα τοποθετηθεί στη γυναίκα, είναι δυνατό να αυξάνει την ποσότητα του αίματος, αλλά και τη διάρκεια της περιόδου.
  41. Aντρες που χρησιμοποιούν συχνά τη μέθοδο της διακοπτόμενης συνουσίας, σαν μέθοδο αντισύλληψης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τελικά μόνιμο πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης.
  42. Η διακοπτόμενη συνουσία (τράβηγμα) κρύβει μεγάλο κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα στις επαναληπτικές επαφές λόγω των σπερματοζωαρίων που παραμένουν στην ουρήθρα του άντρα από την προηγούμενη επαφή.
  43. Η αποκόμιση σεξουαλικής ηδονής που συνδέεται με την επιθυμία του ατόμου να ουρήσει πάνω στο σύντροφό του ή να ουρηθεί από τον σύντροφό του ονομάζεται ουροφιλία και θεωρείται σεξουαλική διαστροφή.
  44. Σε πολλές περιπτώσεις κάτω από μια σεξουαλική διαστροφή κρύβεται μια σοβαρή ψυχιατρική πάθηση, οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί ανάλογα.
  45. Σχεδόν στο 100% των περιπτώσεων οι επιδειξιομανείς είναι άντρες που εκθέτουν τα γεννητικά τους όργανα σε γυναίκες και πολύ συχνά η διαταραχή αυτή αποτελεί εκδήλωση σοβαρής ψυχιατρικής νόσου.
  46. Ένα άτομο με έντονες σεξουαλικές φαντασιώσεις και συμπεριφορές που αφορούν το άγγιγμα και το τρίψιμο σε ένα άτομο χωρίς τη θέληση του θεωρείται σεξουαλική διαστροφή και ονομάζεται εφαψιομανία.
  47. Συνήθως τα άτομα με εφαψιομανία συχνάζουν σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός όπως λεωφορεία σε ώρες αιχμής.
  48. Η διέγερση μέσω τηλεφωνημάτων με αισχρό περιεχόμενο, με αποδέκτη ένα ανυποψίαστο άτομο, θεωρείται σεξουαλική διαστροφή και ονομάζεται τηλεφωνική αισχρολογία ή σκατολογία και συνήθως συνοδεύεται με αυνανισμό που ολοκληρώνεται μετά τη διακοπή του τηλεφωνήματος.
  49. Ο πριαπισμός είναι μία παθολογική κατάσταση, κατά την οποία υπάρχει έντονη και βασανιστή στύση πολύ μεγάλης χρονικής διάρκειας που δεν καταργείται με τον οργασμό.
  50. Η είσοδος της γυναικείας ουρήθρας βρίσκεται περίπου στη μέση της απόστασης ανάμεσα στην κλειτορίδα και την είσοδο του κόλπου.
  51. Το όρος της Αφροδίτης είναι ένα μικρό μαξιλαράκι από λίπος που καλύπτει την ηβική σύμφυση της γυναίκας.
  52. Το λίπος που καλύπτει την ηβική σύμφυση της γυναίκας την προστατεύει από κακώσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από τις παλίνδρομες κινήσεις του άντρα κατά την ερωτική επαφή.
  53. Τα μικρά χείλη στο αιδοίο της γυναίκας προστατεύουν την είσοδο του κόλπου και η ανάπτυξη τους διαφέρει σημαντικά από γυναίκα σε γυναίκα.
  54. Στο σημείο της μπροστινής σύγκλισης των μικρών χειλέων εντοπίζεται η κλειτορίδα, η οποία παίζει βασικό ρόλο στον ερωτικό ερεθισμό.
  55. Μια στις τρεις χιλιάδες γυναίκες παρουσιάζει ανωμαλίες κατασκευής του κόλπου.
  56. Η ύγρανση του κόλπου είναι το αποτέλεσμα του επαρκούς σεξουαλικού ερεθισμού της γυναίκας στη διάρκεια της διέγερσης.
  57. Η ανεπαρκής ύγρανση του κόλπου σε νεαρές γυναίκες οφείλεται συνήθως στην ψυχολογική δυσκολία της γυναίκας να ερεθιστεί σεξουαλικά.
  58. Η ανεπαρκής ύγρανση του κόλπου σε γυναίκες άνω των 40 χρόνων οφείλεται σε οργανικά (π.χ. oρμονικά) προβλήματα. Η λύσεις είναι οι εξής: η χορήγηση οιστρογόνων και η χρησιμοποίηση ειδικών λιπαντικών ουσιών.
  59. Υπάρχει κίνδυνος κακώσεων και αιμορραγίας από τον κόλπο σε ένα μικρό κορίτσι, αν υπάρξει σεξουαλική επαφή πριν ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των γεννητικών οργάνων.
  60. Υπάρχουν εγχειρήσεις που αυξάνουν το μέγεθος του πέους κατά 2-3 εκατοστά. Η διάμετρος του πέους μπορεί επίσης να αυξηθεί κατά ένα μικρό ποσοστό.
  61. Η κάμψη του πέους σε μεγαλύτερες ηλικίες συνήθως οφείλεται στην νόσο Peyronie, η οποία δημιουργεί αρτηριοσκλήρυνση των σποραγγωδών σωμάτων του πέους.
  62. Σεξουαλική αποστροφή ονομάζετε η ακραία μορφή έλλειψης ερωτικής επιθυμίας και αποφυγής κάθε ή σχεδόν κάθε σεξουαλικής επαφής.
  63. Το κυρίαρχο στοιχείο του βιασμού από πλευράς βιαστή είναι ο εξευτελισμός και η υποταγή του θύματος και όχι η σεξουαλική ευχαρίστηση και ηδονή.
  64. Ένας βιασμός μπορεί να προκαλέσει στο θύμα ψυχολογικά προβλήματα και γι’αυτό είναι σχεδόν επιβεβλημένη η βοήθεια ειδικού επιστήμονα ψυχολόγου ή ψυχιάτρου.
  65. Συνήθως ο παρθενικός υμένας είναι λεπτός, κυκλικός και έχει στο κέντρο μια οπή.
  66. Ο παρθενικός υμένας μπορεί να είναι σκληρός ή σαρκώδης και δίθυρος δηλαδή με δύο οπές ή ημισελινοειδής ή με πολλές μικρές οπές.
  67. Υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές από γυναίκα σε γυναίκα όσο αφορά το σχήμα, τη διάσταση και την ελαστικότητα του παρθενικού της υμένα.
  68. Αν μια γυναίκα έχει παρθενικό υμένα με πολλές μικρές οπές είναι σχεδόν αδύνατη η διείσδυση του πέους.
  69. Αν μια γυναίκα έχει ελαστικό παρθενικό υμένα μπορεί να σπάσει μόνο στον τοκετό.
  70. Η επιθυμία των γυναικών που δεν έχουν κάνει ακόμα σεξ ή είναι στις πρώτες της επαφές είναι περισσότερο συναισθηματική παρά σωματική.
  71. Συνήθως οι πρώτες σεξουαλικές επαφές στη γυναίκα είναι ανοργασμικές.
  72. Τα κορίτσια που αυνανίζονται από μικρή ηλικία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φτάσουν σε οργασμό στις πρώτες τους επαφές.
  73. Μια κοπέλα 13-15 χρονών δεν πρέπει να χρησιμοποιεί αντισυλληπτικά χάπια διότι οι ωοθήκες της δεν έχουν λειτουργήσει κανονικά.
  74. Οι πρώτες σεξουαλικές επαφές ενός ζευγαριού μπορεί να μην είναι πολύ καλές τουλάχιστον λειτουργικά.
  75. Το άγχος επίδοσης στον άντρα μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρεί άνετα τη στύση του ή να εκσπερματίζει γρήγορα ή καθόλου.
  76. Στις πρώτες ερωτικές συναντήσεις ενός ζευγαριού υπάρχει άγχος επίδοσης που κρύβει το φόβο απόρριψης και την αγωνία για επιβεβαίωση μέσα στη σχέση.
  77. Κάταγμα του πέους ονομάζεται η βίαιη κάμψη του πέους ενώ βρίσκεται σε στύση.
  78. Ονείρωξη είναι η εκσπερμάτιση στη διάρκεια του ύπνου. Στην κοινή γλώσσα αυτό το φαινόμενο ονομάζεται συνήθως ρεύση.
  79. Η ονείρωξη συνήθως είναι το αποτέλεσμα ενός ονείρου με ερωτικό περιεχόμενο και πολλές φορές προκαλεί την αφύπνιση του άντρα.
  80. Η ονείρωξη είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο και παρατηρείται συχνότερα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικους.
  81. Η πιθανότητα ονείρωξης αυξάνει αν έχει μεσολαβήσει μεγάλο χρονικό διάστημα από την τελευταία εκσπερμάτιση με αυνανισμό ή σεξουαλική επαφή.
  82. Η χρήση προφυλακτικού παρατείνει τη διάρκεια της συνουσίας στους άνδρες που υποφέρουν από πρόωρη εκσπερμάτιση.
  83. Το προφυλακτικό μειώνει τον ερεθισμό της βαλάνου στη διάρκεια της ερωτικής επαφής άρα και την ευαισθησία του πέους, έτσι μερικές φορές συμβάλει στην παράταση της συνουσίας.
  84. Μερικές γυναίκες έχουν την ιδιότητα να έχουν αλλεπάλληλους μικρούς οργασμούς αντί του συνηθισμένου ενός.
  85. Ανοργασμία είναι η μόνιμη ή συχνά επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση ή απουσία του οργασμού μετά από μια φάση φυσιολογικής σεξουαλικής διέγερσης.
  86. Ο οργασμός με τις συσπάσεις του γεννητικού συστήματος που προκαλεί μπορεί να διευκολύνει την εγκυμοσύνη.
  87. Νοσήματα νεύρων, μυών και αγγείων της γεννητικής περιοχής, η σύφιλη, η σκλήρυνση κατά πλάκας, φαρμακευτικές ουσίες, διαταραχές των ορμονών και ο διαβήτης μπορούν να προκαλέσουν ανοργασμία.
  88. Στη διάρκεια του οργασμού οι περισσότερες γυναίκες κοκκινίζουν λόγο υπεραιμίας στο λαιμό, το στήθος και το πρόσωπο.
  89. Στη διάρκεια του οργασμού οι θηλές των μαστών συνήθως γίνονται πιο σκληρές και εξέχουν περισσότερο.
  90. Αν μια γυναίκα είναι έγκυος, οι συσπάσεις του οργασμού μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.
  91. Η χρήση προφυλακτικού στην πρωκτική επαφή απαγορεύει τη μεταφορά μικροβίων στον κόλπο της γυναίκας και την ουρήθρα του άνδρα.
  92. Το πρωκτικό σεξ δεν δημιουργεί αιμορροΐδες αλλά μπορεί να ενεργοποιήσει τις ήδη υπάρχουσες.
  93. Αν κατά την πρωκτική επαφή ο άντρας εκσπερματίσει μέσα στο έντερο της γυναίκας μπορεί να της μεταδώσει μικρόβια που υπάρχουν στο σπέρμα του.
  94. Η μακροχρόνια σεξουαλική αποχή μπορεί να προκαλέσει σύσπαση του κόλπου της γυναίκας, με αποτέλεσμα να δίνεται η ψευδής εντύπωση ότι έχει μικρύνει.
  95. Η διακοπτόμενη συνουσία (τράβηγμα) είναι περισσότερο διαδεδομένη στον αγροτικό πληθυσμό, ενώ το προφυλακτικό στους ημιαστικούς και αστικούς πληθυσμούς.
  96. Στειροποίηση είναι η κατάργηση της γονιμότητας με διακοπή της συνέχειας των σαλπίγγων στη γυναίκα και των σπερματικών πόρων στον άντρα.
  97. Ο ινώδης σύνδεσμος ανάμεσα στο κάτω μέρος της βαλάνου και της πόσθης ονομάζεται χαλινός.
  98. Ο χαλινός του πέους μπορεί να κοπεί κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής επαφής. Αυτή η κατάσταση συνδέεται παραδοσιακά με την ανδρική παρθενιά.
  99. Περιτομή ονομάζεται η χειρουργική αφαίρεση του στενωμένου δακτυλίου στην άκρη της πόσθης.
  100. Αν ένας άντρας κάνει περιτομή το κεφάλι (βάλανος του πέους) μένει πάντα ακάλυπτο από το πετσάκι.
  101. Η περιτομή γίνεται σε όλους τους άνδρες ορισμένης φυλής και θρησκευτικού δόγματος στη διάρκεια στης βρεφικής ηλικίας.
  102. Περιτομή μπορεί να γίνει σε ορισμένους άνδρες που υποφέρουν από φίμωση για θεραπευτικούς καθαρά λόγους.
  103. Οι μικροί όρχεις συνήθως δεν δημιουργούν σεξουαλικό πρόβλημα οργανικής αιτιολογίας, συνήθως έχουν σχέση με προβλήματα γονιμότητας.
  104. Ο οργασμός στον άντρα είναι μια σύνθετη ψυχοβιολογική διαδικασία που χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό βραχυχρόνιων σωματικών και ψυχικών λειτουργιών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η εκσπερμάτιση.
  105. Η θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης με διάφορα φάρμακα αντιμετωπίζει προσωρινά μόνο το πρόβλημα.
  106. Για την οριστική θεραπεία της πρόωρης εκσπερμάτισης υπάρχουν δύο θεραπευτικές επιλογές, οι οποίες έχουν έναν κοινό στόχο: τη δυνατότητα του άντρα να ελέγχει την εκσπερμάτιση του.
  107. Μία από τις δύο θεραπείες για την πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η σεξοθεραπεία, δηλ. η εφαρμογή ειδικών τεχνικών και σειράς ασκήσεων που στοχεύουν στην αλλαγή του λανθασμένου τρόπου λειτουργίας του άντρα.
  108. Μία από τις δύο θεραπείες για την πρόωρη εκσπερμάτιση είναι η ψυχοθεραπεία, δηλ. η προσέγγιση βαθύτερων ψυχολογικών αιτίων που οδηγούν στην εμφάνιση του προβλήματος.
  109. Το αντισυλληπτικό χάπι δεν επηρεάζει το γυναικείο οργασμό, πολλές φορές μάλιστα βοηθάει γιατί η γυναίκα απαλλάσσεται από το φόβο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.
  110. Αν μια γυναίκα πρόκειται να χειρουργηθεί πρέπει να σταματήσει το αντισυλληπτικό χάπι περίπου 20 μέρες πριν, γιατί το χάπι μπορεί να αυξήσει το κίνδυνο θρομβοεμβολικών επεισοδίων.
  111. Μερικά ηρεμιστικά και ορισμένα αντιβιοτικά είναι δυνατό να μειώνουν την αποτελεσματικότητα του αντισυλληπτικού χαπιού.
  112. Το αντισυλληπτικό χάπι είναι ένα πολύ καλό θεραπευτικό μέσο για τους πόνους της περιόδου.
  113. Αν και πολλοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι βιταμίνες βοήθησαν στο να βελτιωθούν οι επιδόσεις τους το μέτρο των επιδόσεων στο σεξ είναι υποκειμενικό και η βοήθεια των βιταμινών αμφίβολη.
  114. Σεξουαλικό βοήθημα μπορεί να είναι κάθε αντικείμενο, κατάσταση ή ερέθισμα από το περιβάλλον που ευοδώνει τη σεξουαλική επαφή του ζευγαριού και δεν πωλείται υποχρεωτικά στα καταστήματα.
  115. Η χρήση διαφόρων σεξουαλικών αντικειμένων σαν σεξουαλικά βοηθήματα θα μπορούσαν να επηρεάσουν άλλοτε με θετικό και άλλοτε με αρνητικό τρόπο το σεξ.
  116. Ένας άντρας μπορεί να αλλάζει συχνά ερωμένη γιατί αδυνατεί ή έχει υποσυνείδητους φόβους να δεσμευθεί με μια γυναίκα σε μια σχέση που διαρκεί και του προσφέρει νόημα ζωής.
  117. Ένας άντρας μπορεί να αλλάζει συχνά ερωμένη γιατί έχει μια γενικότερη ανικανότητα να συνυπάρξει ειρηνικά με κάποιον που τον γνωρίζει καλά.
  118. Πολλοί παντρεμένοι άντρες τη στιγμή ακριβώς που αρχίζουν να πιστεύουν ότι δεν παίρνουν αρκετή επιβεβαίωση για τον ανδρισμό τους από τη σύζυγό τους ξεκινούν παράλληλη σχέση.
  119. Η σεξουαλική επαφή αποτελεί μια δραστηριότητα που απαιτεί δαπάνη σωματικής ενέργειας και προκαλεί ένα βαθμό κόπωσης η οποία είναι μεγαλύτερη στον άντρα.
  120. Η διαφορά ηλικίας των δύο συντρόφων δεν έχει μεγάλη σημασία στην επίδοση και απόδοση τους στο σεξ όταν και οι δύο είναι νεότεροι από 45 ετών.
  121. Στις μεγάλες διαφορές ηλικίας των δυο συντρόφων πέρα από διαφορές στο σεξ, παρατηρούνται διαφορές στη νοοτροπία, τις προσωπικές προσδοκίες και τον τρόπο ζωής.
  122. Το σεξ μπορεί να αποβεί επικίνδυνη δραστηριότητα σε έναν άντρα που έχει υποστεί έμφραγμα του μυοκαρδίου, ιδιαίτερα αν αυτό είναι πρόσφατο.
  123. Ανοργασμία είναι η μόνιμη ή συχνά επαναλαμβανόμενη καθυστέρηση ή απουσία του οργασμού μετά από μια φάση φυσιολογικής σεξουαλικής διέγερσης.
  124. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής τα γεννητικά όργανα της γυναίκας κατακλύζονται με αρτηριακό αίμα. Αυτός είναι ο λόγος που φουσκώνουν και που υγραίνεται ο κόλπος.
  125. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνηθίζουν να αποδίδουν τη ρουτίνα και τα προβλήματα μιας σχέσης στο σύντροφό τους.
  126. Είναι σημαντικό η ερωτική επικοινωνία ενός ζευγαριού να διαρκεί όλο το εικοσιτετράωρο και να μην περιορίζεται στο χρόνο που διαρκεί η σεξουαλική επαφή.
  127. Οι άντρες και οι γυναίκες νεαρής ηλικίας που είναι ανοιχτοί στις γνωριμίες μέσω Internet είναι άτομα πανεπιστημιακής μόρφωσης συνήθως.
  128. Η κοινή παρουσία στο χώρο εργασίας συνήθως αποβαίνει σε βάρος μιας σχέσης γιατί δημιουργεί ανταγωνισμό και άλλα προβλήματα ανάμεσα στο ζευγάρι.
  129. Η ερωτική επιθυμία και διέγερση με άτομα που ανήκουν στο ίδιο φύλο με μας και με το αντίθετο ονομάζεται αμφιφυλοφιλία.
  130. Η χρονική περίοδος που μεσολαβεί ανάμεσα σε δύο εκσπερματίσεις του άντρα στη διάρκεια της οποίας είναι αδύνατη η διέγερση και η στύση ονομάζεται ανερέθιστη περίοδος.
  131. Γεννητικός κύκλος ονομάζεται η χρονική περίοδος που μεσολαβεί από την πρώτη μέρα της εμμηνορρυσίας μέχρι την παραμονή της εμφάνισης της επόμενης
  132. Κλειτορίδα είναι η περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων της γυναίκας κοντά στην έξοδο της ουρήθρας, στο σημείο που συγκλίνουν προς τα πάνω τα μικρά χείλη του αιδοίου της γυναίκας.
  133. Η λέξη Libido χρησιμοποιείται στην κοινή γλώσσα με την έννοια της ερωτικής επιθυμίας.
  134. Ερωτογενείς περιοχές ή ζώνες ονομάζονται οι περιοχές του ανθρώπινου σώματος, ο ερεθισμός των οποίων παράγει σεξουαλική διέγερση.
  135. Λοχεία είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία ο οργανισμός της μητέρας επανέρχεται προοδευτικά στην προ της εγκυμοσύνης κατάσταση.
  136. Κατά τη λοχεία η γυναίκα πρέπει να είναι ιδιαίτερα σχολαστική με την καθαριότητα του περίνεου και να αποφεύγει τις σεξουαλικές επαφές.
  137. Κατάλληλη ηλικία για την πρώτη γυναικολογική εξέταση είναι γύρω στα 17 χρόνια της κοπέλας.
  138. Κατάλληλη ηλικία για την πρώτη ανδρολογική εξέταση είναι γύρω στα 17 χρόνια.
  139. Ένας λόγος που κάνει τις πρώτες επαφές ενός νέου κοριτσιού ανοργασμικές είναι η έλλειψη γνώσεων και εμπειρίας.
  140. Είναι δυνατόν η ένταση των πρώτων ερωτικών επαφών ανάμεσα σε δύο συντρόφους να ενισχύεται από την επιθυμία της κατάκτησης και τη φαντασίωση για το τι θα συμβεί.
  141. Πολλές νέες κοπέλες που στερούνται εμπειρίας στο σεξ αμφιβάλλουν για τις επιδόσεις του συντρόφου τους.
  142. Μυκητίαση παρουσιάζουν συχνότερα οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια.
  143. Μυκητίαση παρουσιάζουν συχνότερα οι γυναίκες που έχουν διαβήτη.
  144. Αν έχετε μολυνθεί από μυκητίαση πρέπει να αποφύγετε τη σεξουαλική επαφή μέχρι θα θεραπευτείτε τελείως.
  145. Ο ιός των κονδυλωμάτων αποτελεί ένα από τα συχνότερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
  146. Τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με πολλούς τρόπους ανάλογα με τη θέση και το μέγεθος τους.
  147. Ο μόνος τρόπος για να προστατευθείτε από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι η χρήση προφυλακτικού σε όλες σας τις επαφές.
  148. Μια γυναίκα που έχει κονδυλώματα πρέπει να κάνει συχνά τεστ Παπανικολάου.
  149. Ο ιός των κονδυλωμάτων μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
  150. Η ερωτική επιθυμία στη γυναίκα έχει άμεση σχέση με ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες.
  151. Η γονιμότητα μιας γυναίκας που παίρνει αντισυλληπτικό χάπι επανέρχεται αμέσως μόλις διακόψει τη λήψη του.
  152. Η δυσμηνόρροια είναι ένα από τα πιο συχνά γυναικολογικά προβλήματα των νεαρών γυναικών.
  153. Εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος που ακολουθεί την κλιμακτήριο και κατά την οποία σταματάει η περίοδος.
  154. Μια κοπέλα μπορεί να μείνει έγκυος στην πρώτη της σεξουαλική επαφή αν η εκσπερμάτιση γίνει μέσα ή κοντά στον κόλπο.
  155. Μια γυναίκα δεν πρέπει να εμπιστεύεται τη μέθοδο ρυθμού για αντισύλληψη αν δεν έχει σταθερό κύκλο.
  156. Μια γυναίκα δεν πρέπει να εμπιστεύεται τη μέθοδο ρυθμού για αντισύλληψη αν έχει γεννήσει πρόσφατα.
  157. Μια γυναίκα δεν πρέπει να εμπιστεύεται τη μέθοδο ρυθμού για αντισύλληψη αν είναι άρρωστη ή αν έχει άγχος.
  158. Το γυναικείο προφυλακτικό παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια απ΄ ότι το ανδρικό.
  159. Το αντισυλληπτικό χάπι είναι κατάλληλη μέθοδος για άτομα με συχνές σεξουαλικές επαφές.
  160. Μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικό χάπι για πρώτη φορά μπορεί να παρουσιάσει αίμα στο μέσο του κύκλου.
  161. Η ναυτία, οι εμετοί και μικρή αύξηση βάρους είναι συνηθισμένες παρενέργειες που παρουσιάζει μια γυναίκα που παίρνει αντισυλληπτικό χάπι.
  162. Η σεξουαλική ικανότητα και η ηδονή δεν διαταράσσονται αν ένας άντρας ή μια γυναίκα υποβληθεί σε στειροποίηση.
  163. Φυσιολογική συχνότητα των σεξουαλικών επαφών είναι αυτή που εκφράζει το ζευγάρι.
  164. Η χρήση προφυλακτικού είναι απαραίτητη στην πρωκτική επαφή, γιατί εμποδίζει αποτελεσματικά τη μεταφορά μικροβίων από το πρωκτό της γυναίκας στο γεννητικό σύστημα του άντρα.
  165. Η φαντασίωση είναι μια φυσιολογική ψυχική λειτουργία που μπορεί να ενδυναμώσει και να εμπλουτίσει το ερωτικό παιχνίδι. Είναι δύσκολο να χαρακτηριστεί το περιεχόμενο μιας φαντασίωσης σαν φυσιολογικό ή παθολογικό. Με αυτή την έννοια το περιεχόμενό τους συνήθως δεν έχει τόση σημασία και για τις πιο περίπλοκες και ασυνήθιστες φαντασιώσεις, όσο αυτές μένουν στο επίπεδο του παιχνιδιού, της σκέψης και της φαντασίας και δεν περνούν στην πράξη

Διαβάστε περισσότερα: http://www.pare-dose.net/?p=155#ixzz1bJ2o4lwZ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ζωντανές Tελευταίες Eιδήσεις Aπο Tις Mεγαλύτερες Eλληνικές Eφημερίδες , Portals , Blogs , Websites

newsbeasti-Reporter

Tro-ma-ktiko.blogspot Live News

Fimotro.blogspot.com - Live News

Εύρεση Εργασίας , Τουρισμός , Τα Πάντα για την TV , Τζίροι Αγώνων Ποδοσφαίρου

Τέλειο Σύστημα ! Παίξε Deal Online ! TotoPot της 10Bet ! Πάρε μέρος στο WPT !

Δείτε Αναρτήσεις Φιλικών Blogs

Ευκαιρίες Εργασίας & Χρήματα απο το διαδίκτυο ..

Καιρός,Οδηγος Poker,World TV,Τι παίζει στο Cinema,Youtube Tv,Προγνωστικά Στοιχήματος

Δοκιμάστε την τύχη σας στο Bet365 Casino !! Live Dealers !!! 100 Euro ΔΩΡΕΑΝ !!!