Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Διατροφή Για Αθλητές


Ποιοι είναι οι κανόνες για να δώσεις ενέργεια στον οργανισμό σου; 5 tips για μεγάλες επιδόσεις και καλή υγεία...


Η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικό στοιχείο υψηλής απόδοσης για έναν αθλητή, αλλά και απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή του υγεία. 


food for athletes


Ακολουθούν πέντε συμβουλές που κάθε αθλητής θα πρέπει να έχει πάντα κατά νου και να τηρεί:


1. Μείνετε ενυδατωμένοι – Επειδή το σώμα μας αποτελείται από 55-65% υγρά, είναι αναγκαίο οι αθλητές να παραμένουν επαρκώς ενυδατωμένοι για την αποφυγή θερμοπληξίας και κραμπών. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης σε ζεστό και υγρό περιβάλλον, μερικοί αθλητές ενδέχεται να χάσουν έως και 12 ποτήρια υγρών (θα χρειαστεί να καταναλώσουν την διπλάσια ποσότητα για να ενυδατωθούν). Ακόμη και η ελάχιστη αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση του αθλητή, έτσι θα πρέπει να καταναλώνει αρκετή ποσότητα νερού και αθλητικών ποτών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας αλλά και κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. 


2. Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες θερμίδων και υδατανθράκων – Επειδή η τροφή είναι η “βενζίνη” μας, οι αθλητές πρέπει να εξασφαλίζουν την επαρκή κατανάλωση θερμίδων και υδατανθράκων καθημερινά. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, ζυμαρικών, φρούτων και λαχανικών πρέπει να αποτελούν τουλάχιστον το 50% της διατροφής του ατόμου. Οι υδατάνθρακες, σαν κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας, αποθηκεύονται ως γλυκογόνο στους μύες (και το ήπαρ). Μια διατροφή ελλιπής σε υδατάνθρακες και θερμίδες, αυξάνει τον κίνδυνο κόπωσης, τραυματισμών καθώς και μείωσης των επιδόσεων.


3. Καταναλώνετε επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης- Οι πρωτεΐνες παίζουν πρωταρχικό ρόλο στον σχηματισμό των μυών, του δέρματος και των κυττάρων και είναι αυτές που “χτίζουν” το σώμα. Κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ένας αθλητής ταλαιπωρεί συνεχώς τους μύες του, γι αυτό πρέπει να καταναλώνει επαρκείς ποσότητες κρέατος, οσπρίων, ψαρικών, πουλερικών, ξηρών καρπών, αυγών και γαλακτοκομικών, τα οποία αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεϊνών.


4. Τρώτε συχνά γεύματα - Μερικοί αθλητές είναι σχεδόν αδύνατο να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες με λιγότερα από 3 γεύματα και 2-3 snack την ημέρα. Τα συχνά γεύματα βοηθούν στην βελτίωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος καθώς και ενέργειας κατά τη διάρκεια της ημέρας.


5. Αποφύγετε τα συμπληρώματα- Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη αντίληψη μεταξύ των αθλητών ότι η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής που περιέχουν πρωτεΐνες και αμινοξέα αυξάνει τη μυϊκή μάζα και τη δύναμη, ιδιαίτερα μάλιστα όταν η λήψη αυτή γίνεται μετά από τη σωματική εξάσκηση. Αυτή η θεωρία δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικώς. Αντιθέτως, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από Βρετανούς γιατρούς, μια ισορροπημένη διατροφή που θα παρέχει στο άτομο όλες τις αναγκαίες πρωτεΐνες και άλλες θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται τη μυϊκή του ανάπτυξη είναι η μόνη που μπορεί να βοηθήσει όσους ακολουθούν προγράμματα εντατικής μυϊκής εξάσκησης για αύξηση της μάζας και της δύναμης των μυών. Παρ` όλα αυτά, οι ερευνητές δεν αποκλείουν οριστικά την πιθανότητα τα συμπληρώματα αυτά να έχουν κάποιες θετικές επιδράσεις σε ορισμένα άτομα- ιδιαίτερα σε αθλητές που προπονούνται πολύ σκληρά. Επειδή όμως δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν τη θετική επίδραση τέτοιων συμπληρωμάτων, είναι απαραίτητο να γίνουν και άλλες έρευνες για να διαλευκανθεί ο ρόλος τους στις περιπτώσεις αυτές.


Πηγή: FitnessArt.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ζωντανές Tελευταίες Eιδήσεις Aπο Tις Mεγαλύτερες Eλληνικές Eφημερίδες , Portals , Blogs , Websites

newsbeasti-Reporter

Tro-ma-ktiko.blogspot Live News

Fimotro.blogspot.com - Live News

Εύρεση Εργασίας , Τουρισμός , Τα Πάντα για την TV , Τζίροι Αγώνων Ποδοσφαίρου

Τέλειο Σύστημα ! Παίξε Deal Online ! TotoPot της 10Bet ! Πάρε μέρος στο WPT !

Δείτε Αναρτήσεις Φιλικών Blogs

Ευκαιρίες Εργασίας & Χρήματα απο το διαδίκτυο ..

Καιρός,Οδηγος Poker,World TV,Τι παίζει στο Cinema,Youtube Tv,Προγνωστικά Στοιχήματος

Δοκιμάστε την τύχη σας στο Bet365 Casino !! Live Dealers !!! 100 Euro ΔΩΡΕΑΝ !!!